Cum sa scapi de PERCHEZITIA inspectorilor ANAF. Legea este de partea ta

actualitate

Inspectorii ANAF nu au dreptul sa perchezitioneze pe nimeni. Daca va solicita sa ii aratati ce aveti in buzunare, puteti sa-l refuzati fara nicio teama.

Daca inspectorul insista si va ameninta cu amenda sau cu alte pedepse, apelati la un politist, pentru ca reprezentantul ANAF savarseste infractiunile de abuz in serviciu (art.246 Noul Cod Penal) si purtare abuziva (art. 250 Noul Cod Penal).

Iata cum este legiferata perchezitia corporala in Noul Cod de Procedura Penala.

Art. 165: Cazurile si conditiile in care se efectueaza perchezitia corporala

(1)Perchezitia corporala presupune examinarea corporala externa a unei persoane, a cavitatii bucale, a nasului, a urechilor, a parului, a imbracamintei, a obiectelor pe care o persoana le are asupra sa sau sub controlul sau, la momentul efectuarii perchezitiei.

(2)In cazul in care exista o suspiciune rezonabila ca prin efectuarea unei perchezitii corporale vor fi descoperite urme ale infractiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezinta importanta pentru aflarea adevarului in cauza, organele judiciare sau orice autoritate cu atributii in asigurarea ordinii si securitatii publice procedeaza la efectuarea acesteia.

Ceea ce ne intereseaza este faptul ca articolul citat mai sus vorbeste clar de o infractiune. Acest fapt este subliniat si la Art. 166 (Efectuarea perchezitiei corporale), litera f”: ”descrierea amanuntita a locului si conditiilor in care inscrisurile, obiectele sau urmele infractiunii au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute; mentiuni cu privire la locul si conditiile in care suspectul sau inculpatul a fost gasit.”

Pentru a putea fi perchezitionat, prin urmare, un procuror, politist sau jandarm care, sa spunem, insoteste inspectorii ANAF, trebuie sa aiba o suspiciune rezonabila ca ati savarsit o infractiune.

Primirea unui bacsis nu este infractiune, dimpotriva, chiar prin ordonanta lui Ponta este legiferata ca venit legal.

Daca folosesc forta si va perchezitioneaza oricum, eventualii bani gasiti in plus la dumneavostra sunt probe obtinute ilegal, prin abuz in serviciu, si sunt inadmisibile in orice instanta. Mai mult, daca se intampla acest lucru, puteti sa faceti plangere penala impotriva celor care v-au perchezitionat.

Daca nu va perchezitioneaza, dar primiti amenda pentru ca ati fi refuzat sa prezentati sumele de bani detinute, mentionati in procesul verbal ca ati prezentat banii si ca inspectorul a cerut, abuziv, sa va perchezitioneze. Daca inspectorul refuza sa consemneze obiectiile dumneavoastra, e perfect, actul este lovit de nulitate.

Daca va consemna, contestati procesul verbal in instanta, aratand ca v-ati conformat legii si ati aratat banii pe care ii aveati, dar inspectorul ANAF, incalcand dreptul dumneavoastra constitutional de a fi prezumat nevinovat, v-a amendat abuziv pentru ca nu v-ati lasat supus unei perchezitii ilegale. Puteti insoti contestatia si de o plangere penala, tot pentru abuz in serviciu si purtare abuziva, ocazie cu care puteti cere si daune morale, pentru incalcarea drepturilor dumneavoastra.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: