Cum se fura banii publici de la Compania de Aeroporturi. Angajari pentru persoane care nu vin la birou si excursii in SUA si Mexic

news

Nereguli grave la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, descoperite de corpul de control al premierului.

Potrivit raportului citat de cetateanul.net s-au fost facute angajari ilegale, au fost platiti regeste oameni care nu au stat o ora la serviciu si ani de zile au fost achitate din bugetul companiei deplasari fara nicio justificare. Din documentele oficiale reiese faptul ca unii angajati si-au prelungit deplasarile zile in Statele Unite, fara vreo justificare sau au facut vizite prin Mexic.

Un raport al Corpului de Control al primului ministru, realizat in perioada ianuarie 2013-octombrie 2017, scoate la iveala ilegalitati crase in cheltuirea banilor statului la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care administreaza Aeroportul Otopeni si Aeroportul Baneasa.

O prima constatare este aceea ca intre anii 2013 si 2015, pe aeroportul din Otopeni nu a fost facuta nicio investitie, desi au fost allocate anual sume cuprinse intre 201,5 si 267,9 milioane de lei. In perioada 2016 – august 2017 CNAB SA a realizat doar un procent de 0,03%, respectiv 0,16% din investitiile in infrastructura aeroportuara;

Raportul precizeaza totodata ca pista 1 nu asigura conditii eficiente de aterizare/decolare, desi la aceasta pista s-a intervenit cu utilaje aproape in fiecare zi, uneori chiar si 14 ore. La randul ei, pista 2 este operationala pe o lungime de doar 2.237 m din totalul de 3.500 m. Pe timp de noapte nu se poate opera fara lumini specifice, fapt pentru care pilotii considera periculoasa utilizarea ei. Totodata, balizajul luminos nu este echipat corespunzator pentru conditiile de vizibilitate redusa.

Salarii mari si concedii lungi

In document se arata ca Liviu Radu a incasat intre iulie 2013 si iunie 2014 bani atat pentru functia de director general, cat si pentru cea de membru in Consiliul de Administratie. Suma incasata peste limita legala: 396.561 lei.

La randul lui, Sorin Stoicescu a fost numit in Consiliul de Administratie desi nu a fost selectat de un expert independent. Cristina Elena Neamtu – in noua luni a fost prezenta la locul de munca doar de doua ori, dar a incasat 43.003 lei. Mihai Petrescu a incasat intr-un an 130.378 lei, dar au existat zile in care nu a fost prezent la serviciu; Mihai Comanescu a incasat 127.879 lei, dar au existat zile in care nu a fost prezent la serviciu. Camelia Metler a fost prezenta la munca 112 minute intr-un an si sase luni, fapt care nu a impiedicat-o sa incaseze 70.894 de lei.

In perioada septembrie 2015 – septembrie 2016, s-au derulat 27 de programe de formare profesionala derulate prin societatea OK Service Corporation, cat in ultimii aproape sase ani la un loc. Taxele de instruire au reprezentat, in medie, doar 23% din costul total, restul fiind cazarea si trasportul. Procesul de selectie a persoanelor care au participat la cursuri a fost aleatoriu, nefiind identificate criterii concrete de selectie.

Si cursurile s-au desfasurat in locuri exotice sau de lux: Nisa, Las Vegas, Sydney, Auckland, Wellington, Kuala Lumpur, Bangkok, Tokyo sau Lausanne.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: