Cum si-a bagat nasul Rusia in razboiul din Israel?

opinii

Serghei Lavrov, cucerire, Harkov, armata rusa, zona sanitara

Sprijinul din partea Moscovei pentru partea palestiniana in conflictul vechi Israel-Palestina dateaza de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. In general, Uniunea Sovietica a adoptat o pozitie pro-palestiniana sau o abordare foarte echilibrata a conflictului. Tendinta a fost urmata de blocul socialist in perioada 1945 – 1989, cu exceptia Romaniei Socialiste, care sub conducerea lui Nicolae Ceausescu a avut o pozitie diferita, mentinand relatiile cu Israel. Asadar, relatiile dintre URSS, ulterior Rusia, dateaza inca de la inceputul propriu-zis al conflictului, adica din momentul crearii statului Israel in 1948.

Federatia Rusa este pe buna dreptate unul dintre principalii sponsori ai Hamas. Aceasta o demonstreaza si faptul ca Hamas nu este recunoscuta drept organizatie terorista in Rusia, ca in alte tari europene si in Statele Unite, de exemplu. Dimpotriva, liderii politici ai Rusiei se intalnesc constant cu liderii organizatiei teroriste Hamas si ii primesc constant la Kremlin.

De altfel, Hamas mai are alti doi sponsori principali: Iran si Qatar.

Implicarea ascunsa a Federatiei Ruse in razboiul din Israel

In plus, mai exista o alta intrebare cu privire la faptul ca rolul Rusiei conteaza indirect aici. Am putea sustine inclusiv teza potrivit careia din cauza razboiului din Ucraina si a deteriorarii grave a relatiilor dintre Rusia si Occident, geopolitica relatiei Rusia-Iran s-a schimbat. Prin urmare, Moscova permite Iranului un spatiu mai larg de manevra in regiunea Orientului Mijlociu. Astfel, Iranul se simte mai indraznet datorita relatiei sale de alianta cu Rusia. In cadrul acestei aliante, Teheranul ofera drone si alte tipuri de sprijin Rusiei in razboiul din Ucraina. In acelasi timp, nu este exclus ca primeste in schimb un anumit tip de sprijin politic din partea Rusiei.

In plus, rusii au devenit mai reticenti in ceea ce priveste restabilirea tratatului JCPOA, adica acordul nuclear iranian din 2015, dupa ce acesta fusese anterior anulat. In aceste circumstante, au adoptat o atitudine mai toleranta fata de Iran. Acest sentiment general de „incurajare” poate juca un rol semnificativ in situatia actuala. Astfel, exista o conexiune cu Rusia si o legatura cu conflictul din Ucraina.

Fara indoiala, exista ample dovezi care indica faptul ca multi dintre luptatorii din cadrul organizatiei Hamas au fost instruiti de rusi, ceea ce sugereaza si prezenta unor instructori rusi in interiorul acestei organizatii. Rusia a sprijinit Hamas pe scena internationala inca din perioada Uniunii Sovietice. Mai mult, in prezent, la Moscova se afla mai multi lideri activi ai organizatiei Hamas. Rusia ii curteaza de mult timp pe militantii islamisti, iar unul dintre liderii cei mai importanti ai Hamas, Ismail Haniyeh, si alti oficiali au facut recent calatorii la Moscova. Dupa atacurile de sambata, rusii s-au grabit sa scoata la iveala vechile planuri de a readuce granitele Israelului la locul unde erau in 1967.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat ca crearea unui stat palestinian este impiedicata de „politica distructiva” a SUA. In acelasi timp, fostul presedinte Dmitri Medvedev, bucuros, a catalogat atacurile Hamas drept „o evolutie asteptata” si si-a indreptat furia impotriva Occidentului, exprimandu-si satisfactia.

Liderii Hamas au declarat ca toate sarcinile stabilite de grupare au fost finalizate, ca sunt pregatiti pentru negocieri cu Israel si ca multumesc Rusiei pentru sprijinul acordat, deoarece Rusia a sustinut Hamas in Consiliul de Securitate al ONU, blocand anumite rezolutii impotriva organizatiei teroriste. Presedintele asa-zisei Autoritati Palestiniene, Mahmoud Abbas pleaca la Moscova intr-o vizita de lucru, este clar o conexiune directa intre actiunile Hamas si suportul din partea Rusiei, prin urmare, exista un sprijin cu drepturi depline si pe scara larga a Rusiei pentru Hamas.

Posibilitatea lichidarii terorii odata si pentru totdeauna?

Pentru a intelege cum se va dezvolta acest razboi din Orient, razboiul intre Israel si organizatia terorista Hamas trebuie sa ne dam seama si de faptul ca aceasta organizatie este o amenintare nu doar la adresa Israelului ci o amenintare terorista la adresa intregii lumi. Sub denumirea de Hamas, nu vorbim doar de lichidarea unor unitati paramilitare. Vorbim despre lichidare ca structura. Desigur trebuie sa intelegem cat de grea este operatiunea de a dizolva o astfel de organizatie (avand exemplu al-Qaida). Potrivit diverselor surse raspunsul Israelului a fost pe masura fata de agresiunea Hamas, insa in noaptea de raspuns la atrocitatile Hamas au fost lansate doar 200 de lovituri aeriene pe Fasia Gaza.

Israel, a mobilizat 300.000 de soldati in Armata Nationala, iar intreaga armata israeliana la inceputul razboiului era de tocmai160.000 de soldati, practic rezerva de mobilizare a armatei israeliene este de 460.000. Prin aceasta putem intelege ca Israelul s-a pregatit pentru cel mai grav razboi din ultimii 50 de ani. Decizia Cabinetului de Securitate israelian a fost una care a fost luata chiar dupa atacul surpriza al Hamas si anume aceea de a intra in Gaza si de a rezolva conflictul odata pentru totdeauna.

Israelul este atat de puternic in actiunile sale impotriva Hamas incat are capacitatea nu numai de a invinge organizatia, ci si de a crea practic orice noua structura de securitate in regiune care sa corespunda dorintelor sale. In ciuda amenintarilor limitate de atacuri palestiniene in Israel si in Cisiordania, este probabil ca aceste incidente violente sa ramana doar sporadice.

In ceea ce priveste restul lumii arabe, Israelul nu pare sa se confrunte cu o amenintare militara directa serioasa din partea vecinilor sai arabi, printre care Libia, Siria, Iordania, Egipt. Avand in vedere ca Libanul se afla acum intr-un haos total, ceea ce reduce, de asemenea, probabilitatea unei actiuni militare semnificative acolo. De asemenea, Siria isi revine cu greu dupa un razboi civil, aflat intr-o faza latenta, dupa mai bine de un deceniu.

Acesti factori fac din Israel o tara puternica si influenta in regiune, permitandu-i sa isi modeleze politica de securitate si sa construiasca relatii in functie de interesele sale. Este probabil ca Israelul isi va continua eforturile pentru a mentine stabilitatea in regiune si va cauta modalitati de a rezolva conflictele care implica tarile vecine.

In loc de concluzii

Din pacate azboiul din Israel capteaza acum atentia internationala si practic stirbeste din importanta razboiului din Ucraina. Odata cu atentia mai redusa pentru razboiul de autoaparare al Ucrainei si suportul militar va fi mai mic pentru ucraineni, unde din partea Statelor Unite vom vedea o perioada de stagnare din cauza faptului ca americanii se pregatesc de alegerile prezidentiale din 2024, a caror rezultat trezeste mai multe ingrijorari, decat sperante.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: