Cum vede Bruxellesul demiterea lui Voiculescu. Europarlamentar USRPLUS: „Reactia oficialilor europeni a fost ca un premier nu isi demite ministrul cand are el chef”

politica

Europarlamentarul USRPLUS Ramona Strugariu afirma ca modul in care a fost demis Vlad Voiculescu este privit cu ochi critici la Bruxelles. „Stiu, de asemenea, ca ambasadele urmaresc cu ingrijorare ce se intampla din clipa anuntului premierului Citu cu privire la Vlad Voiculescu”, mai spune Strugariu.

„Am discutat cu diversi oficiali europeni in aceste zile, care vor sa stie ce se petrece. Reactia lor a fost ca, intr-un stat democratic, un premier nu isi demite ministrul cand are el chef, pentru ca asta arata foarte rau pentru semnalele de stabilitate pe care ne dorim sa le dam, pentru democratie si pentru un angajament care incepuse atat de bine.

Stiu, de asemenea, ca ambasadele urmaresc cu ingrijorare ce se intampla din clipa anuntului premierului Citu cu privire la Vlad Voiculescu.

Si in aceste conditii, astazi mesajul PNL este ca cine nu e de acord cu un act de agresiune al premierului, intr-o coalitie cu parteneri care merita respect egal, trebuie sa isi faca bagajele? Aceasta declaratie este un act de guvernare responsabil?

Cine trebuie sa isi faca bagajele primul? Catalin Drula , pentru ca se bate cu mafia de la metrou, sau Stelian Ion , pentru ca nu ii sustineti propunerile de reforma a justitiei?

As vrea sa ne oprim. Cred ca e de ajuns. Aceasta agresivitate face rau, si le face rau oamenilor, nu domniilor voastre. Problemele politice se transeaza in discutii interne, nu in conferinte de presa. Daca are cineva impresia ca se poate guverna din valiza, sa incerce el intai.

Daca merita ceva detaliat in conferinte de presa, acela e programul de guvernare. Reformele promise.

Angajamentul public pentru sanatatea si siguranta oamenilor. Altfel ma tem ca cei care isi fac valiza sunt romanii, cu tot cu sperantele lor inselate de noi, domnule Ludovic Orban”, a scris Ramona Strugariu pe Facebook.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sambata, ca apreciaza activitatea premierului si il sustine pe Florin Citu, afirmand, despre decizia acestuia de a-l demite pe Vlad Voiculescu, ca era una „indispensabila, salutara si care pune bazele cresterii capacitatii Guvernului de a performa in domeniul sanatatii”.

El a dat asigurari ca, in ciuda acestei decizii, coalitia merge mai departe, iar PNL este un partid responsabil, care s-a angajat in procesul de dezvoltare a Romaniei si care si-a asumat raspunderea guvernarii.

„Coalitia a stabilit propunerea candidatului la functia de prim-ministru, chiar as spune ca preferinta pentru colegul si prietenul meu Florin Citu in pozitia de premier i-a apartinut USR-PLUS. Nu poti sa schimbi premierul numai ca nu-i convine unui partid din coalitie ca a fost schimbat un ministru lipsit de performanta in mod evident. (…) Am fost extrem de delicat si nu am vrut sa lansez puncte critice referitor la mandatul unuia sau altuia dintre ministri, pentru ca exista un spirit de coalitie si lucrurile acestea trebuie sa le discutam intre noi”, a afirmat Orban, intr-o conferinta de presa sustinuta la Baia Mare.

Orban a mentionat ca PNL asteapta sa se termine acest „exercitiu de suparare si de orgoliu” si USR-PLUS sa nominalizeze rapid un ministru care sa „puna sanatatea pe roate” si sa puna in practica obiectivele propuse in programul de guvernare, printre care finalizarea celor trei spitale regionale sau a spitalelor de arsi si intocmirea strategiei nationale in domeniul sanatatii.

Presedintele PNL a spus ca „este obligatia premierului de a revoca din functie orice ministru care ataca” seful Executivului.

„Orice ministru trebuie sa stie ca, inainte de a-si ataca premierul, trebuie sa-si scrie demisia. Daca nu si-a scris demisia, trebuie sa stie ca va pleca acasa, asa cum a plecat acasa Voiculescu. In nicio tara democratica din lumea asta niciun ministru nu-si permite sa atace premierul. Premierul este cel care conduce Guvernul. In momentul in care ataci premierul, inseamna ca nu mai ai ce sa cauti in Guvernul respectiv. Ca atare, avertizez ministrii ca nu e o chestiune de moft. Este practic obligatia premierului de a revoca din functie orice ministru care ataca premierul”, a mentionat Ludovic Orban.

Referitor la declaratiile facute de ministrul demis al Sanatatii, potrivit carora numarul bolnavilor de COVID-19 ar fi in realitate mult mai mare decat cel din raportarile oficiale, liderul PNL a afirmat ca Vlad Voiculescu „bate campii”, iar prin declaratiile sale se comporta de ca si cum ar fi in opozitie, adaugand ca acesta nu a prezentat niciun argument.

Presedintele PNL a subliniat ca decizia premierului de a-l demite pe Voiculescu a presupus „curaj, responsabilitate, dar si riscuri” si le-a cerut partenerilor de la USR-PLUS, despre care considera ca sunt „lipsiti de experienta” in ceea ce priveste guvernarea si mai ales guvernarea in coalitie, sa analizeze obiectiv aceasta hotarare si vor constata ca a fost una corecta.

Ludovic Orban a spus ca nu vede la acest moment alta formula politica decat cea aflata la guvernare, afirmand ca PSD „si-a batut joc de Romania”, iar AUR este „incropeala politica”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: