Categories: news

„Cumintenia Pamantului” va ajunge in proprietatea statului roman INDIFERENT de suma stransa prin subscriptie

Avocatul mostenitorilor operei „Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat marti, pentru agentia de presa News.ro, ca la data convenita in acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul roman va plati 11 milioane de euro pentru achizitionarea sculpturii lui Constantin Brancusi, indiferent de suma stransa prin subscriptia publica lansata de Guvern.

Mostenitoarele Paula Ionescu si Alina Serbanescu au cazut de acord cu Ministerul Culturii, in luna martie, sa vanda sculptura lui Constantin Brancusi pentru suma de 11 milioane de euro.

Bogdan Grabowski a afirmat ca sursa banilor pe care Guvernul ii va plati pentru opera lui Constantin Brancusi este putin importanta. „Statul roman s-a angajat si contractul este semnat”, a declarat el pentru News.ro.

„Banii trebuie platiti, indiferent de unde vin ei, pe 31 octombrie”, a declarat Bogdan Grabowski.

„Proprietarii si ministerul au un acord cu privire la acest drept de preemptiune in care scrie ca statul roman va da 11 milioane de euro neconditionat. La 31 octombrie, toti banii trebuie platiti”, a completat avocatul.

Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colectie privata si a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Realizata in 1907, in calcar crinoidal, „Cumintenia Pamantului” este, alaturi de opere ca „Sarutul” si „Rugaciunea”, una dintre cele mai apreciate lucrari ale artistului.

In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura Cumintenia Pamantului unui bun prieten de-al sau, inginerul Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, „Cumintenia Pamantului” a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Abia in 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.

Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910 la Bucuresti.

Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national si se afla, in prezent, expusa la Muzeul Bancii Nationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Flacara olimpica, preluata la Atena de presedintele Comitetului de organizare a JO de vara. Va calatori 12 zile la bordul velierului Belem pana la Marsilia

Jucatorul grec de polo pe apa Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung sir de purtatori de…

5 ore ago

Extremistul Ben-Gvir, ministrul israelian al securitatii nationale, ranit usor intr-un accident de masina

Ministrul israelian al securitatii nationale, extremistul Itamar Ben-Gvir, a fost transportat la spital dupa ce…

5 ore ago

Sustinatorii premierului spaniol Sanchez convoaca mitinguri, in timp ce liderii de stanga din strainatate il indeamna sa ramana in functie

Sustinatorii premierului spaniol Pedro Sanchez pregatesc mitinguri pentru a-l indemna sa ramana in functie, dupa…

5 ore ago

Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care…

5 ore ago

Arestarea adjunctului ministrului rus al apararii ar putea fi lovitura unui „clan” rival

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a incercat sa trimita un mesaj ca nu se…

5 ore ago