externe

Arestarea adjunctului ministrului rus al apararii ar putea fi lovitura unui „clan” rival

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a incercat sa trimita un mesaj ca nu se petrece nimic neobisnuit, de cand adjunctul sau a fost arestat sub acuzatie de luare de mita. Dar scandalul care se extinde este vazut ca o incercare a unui clan rival de a-i dilua puterea, comenteaza Reuters.

La suprafata, momentul retinerii de marti a lui Timur Ivanov, unul dintre cei 12 ministri adjuncti ai lui Soigu, a fost neasteptat, venind intr-un moment cand Rusia poarta razboi in Ucraina, iar autoritatile au facut din discreditarea armatei o infractiune pasibila de inchisoare.

Acuzatiile de finantare a greselii unui stil de viata mult peste posibilitatile sale, facute impotriva lui Ivanov, in varsta de 48 de ani, de catre fundatia anticoruptie a regretatului politician de opozitie Alexei Navalny, erau in domeniul public de mai bine de un an, fara nicio consecinta aparenta.

Cu toate acestea, saptamana aceasta, televiziunea de stat le-a prezentat brusc rusilor un Ivanov nedumerit, in uniforma militara, stand intr-o cusca transparenta intr-o sala de judecata, la fel ca multi alti dusmani ai Kremlinului inaintea sa.

Arestarea sa, spun analistii politici rusi, arata modul in care razboiul modeleaza luptele interioare dintre „clanurile” care se bat pentru bogatie si influenta in sistemul politic al Rusiei.

Clanurile – aliante de oficiali sau oameni de afaceri care au aceleasi conceptii – se concentreaza in jurul armatei, agentiilor de informatii si de aplicare a legii, complexului militar-industrial si includ, de asemenea, un grup de oameni din Sankt Petersburgul natal al presedintelui Vladimir Putin, care il cunosc personal de multi ani.

„Cuiva din elita nu i-a placut faptul ca Soigu a devenit mai puternic. Acest lucru nu vine de la Putin, ci de la oameni care sunt apropiati de Putin care cred ca Soigu a intrecut limita. Este pur si simplu o lupta impotriva cuiva si a unui minister care a devenit prea puternic si o incercare de a echilibra situatia”, a declarat pentru Reuters Tatiana Stanovaia, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Abbas Galliamov, fost scriitor de discursuri la Kremlin, care este acum desemnat drept „agent strain” de catre autoritati, a spus ca si el vede arestarea ca pe un atac asupra lui Shoigu pentru a-l slabi.

„Ivanov este unul dintre cei mai apropiati oameni ai lui Soigu. Arestarea sa in ajunul numirii unui nou guvern sugereaza ca sansele actualului ministru de a ramane pe functie sunt in scadere brusca”, a spus el.

Ivanov a fost arestat in urma unei investigatii efectuate de contrainformatiile serviciului de securitate FSB.

Cazul lui Ivanov este cel mai cunoscut caz de coruptie de cand Putin a trimis trupe in Ucraina in 2022. Presa de stat a raportat ca Soigu l-a inlaturat pe Ivanov din postul sau.

Scandalul vine cu doar doua saptamani inainte ca Putin sa fie investit in functia de presedinte pentru a cincea oara si inainte de o remaniere guvernamentala asteptata luna viitoare, la care postul lui Shoigu va fi, teoretic, pus in joc.

Ivanov era responsabil de contracte de constructie si achizitii ale armatei si este acuzat ca a luat mita uriasa sub forma de servicii, in schimbul acordarii unor contracte ale Ministerului Apararii catre anumite companii.

Desi putini sunt dispusi sa parieze ca Soigu isi va pierde functia din cauza scandalului, avand in vedere loialitatea lui fata de Putin, arestarea lui Ivanov este vazuta ca o rasturare de situatie pentru seful sau, a carui influenta si acces la seful de la Kremlin au crescut datorita rolului sau cheie in razboiul din Ucraina.

The Moscow Times a citat un inalt oficial guvernamental care a numit arestarea o lovitura grava pentru tabara lui Soigu si a citat o sursa apropiata Ministerului Apararii care a spus ca arestarea a fost mai mult despre politica si „pozitia de slabire a lui Serghei Soigu” decat despre Ivanov.

Soigu si cei mai inalti comandanti au fost uneori in centrul criticilor bloggerilor rusi de razboi si a nationalistilor care l-au acuzat, in special dupa o serie de retrageri din 2022, de incompetenta.

Soigu a supravietuit unei lovituri de stat esuate conduse de liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ucis de atunci intr-un accident de avion, care in iunie anul trecut a orchestrat un mars spre Moscova pentru a incerca sa-l rastoarne, dar autoritatea i-a fost afectata. Putin a spus ca evenimentele ar fi putut arunca Rusia in razboi civil.

De atunci, Soigu reusise sa-i recastige increderea lui Putin, dar arestarea adjunctului sau este un nou esec.

„Il afecteaza indirect pe Shoigu. Apar intrebari. Cum se face ca o persoana care i-a fost aproape a reusit sa fure atat de multe sub nasul lui Shoigu?” a spus Tatiana Stanovaia.

Serghei Markov, un fost consilier de la Kremlin, a prognozat ca Shoigu, aflat in functie din 2012, isi va pastra postul indiferent de rezultat.

„Toata lumea se intreaba – ar putea fi acesta un semnal pentru Soigu ca nu va face parte din urmatorul guvern dupa 7 mai?. Calmati-va. Va fi. Incepand cu dezastruosul an 2022, Soigu a creat o noua armata care a respins ofensiva armatei ucrainene din 2023. Iar in 2024, armata avanseaza deja” a scris Markov pe blogul sau oficial.

Multe lucruri legate de arestarea lui Ivanov care raman necunoscute. La Moscova circula mai multe teorii daca acuzatia de luare de mita este toata povestea, cu informatii neconfirmate din presa ca ar putea fi acuzat si de tradare de stat, lucru negat de avocatul sau.

Unii au sugerat ca, poate, dragostea lui pentru un stil de viata occidental intr-un moment in care Putin spune ca Rusia este angajata intr-o lupta existentiala cu Occidentul ar fi putut fi caderea lui.

Altii cred ca predilectia familiei sale pentru vacantele europene de lux, inchirieri de iahturi, masini Rolls-Royce si petreceri opulente erau in regula inainte de razboi, dar acum era vazuta ca o „sarbatoare in timpul ciumei”, o referinta literara rusa.

Soigu nu a facut comentarii, inspectand saptamana aceasta o instalatie de lansare spatiala de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Kremlinul le-a spus jurnalistilor sa se bazeze numai pe surse oficiale si a spus ca proiectele de constructii deseori vaste pe care Ivanov le-a supravegheat – cum ar fi reconstructia orasului-port ucrainean Mariupol – nu vor fi afectate.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Steven Seagal s-a dus la investirea lui Putin, mesaj delirant: „Este cel mai mare lider mondial. Viitorul va fi cel mai bun cu el” – Video

Actorul american Steven Seagal si-a facut aparitia in Rusia, la Moscova, cu ocazia celei de-a…

O oră ago

Datoriile Romaniei au ajuns la un nivel fara precedent in mandatul „specialistilor” lui Ciolacu: 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB)

Nivel record al datoriei publice a Romaniei. Aceasta a ajuns la 841,292 miliarde lei in…

2 ore ago

Individ cu peste 100 de capsule cu droguri la festivalul Sunwaves de la Mamaia. Plus multe alte prafuri si substante

Un individ a fost prins, luni seara, cu o cantitate insemnata de droguri la Festivalul…

3 ore ago