externe

Tancurile israeliene au patruns in orasul Rafah, unde se afla refugiati 1,4 milioane de palestieni. Comunitatea internationala se teme ca va urma un dezastru

O brigada israeliana de tancuri a preluat marti controlul asupra partii din Fasia Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, in timp ce Israelul a avansat cu o ofensiva in orasul din sudul tarii, chiar daca negocierile de incetare a focului cu Hamas raman pe muchie de cutit.

Evolutia a venit dupa cateva ore de socuri in razboiul dintre Israel si Hamas, gruparea militanta afirmand luni ca a acceptat o propunere de incetare a focului mediata de Egipt si Qatar. Intre timp, Israelul a insistat asupra faptului ca acordul nu a indeplinit principalele sale cerinte.

Incursiunea israeliana din cursul noptii a parut a fi scurta fata de ofensiva completa in Rafah pe care Israelul a planificat-o, transmite Associated Press. Nu s-a stiut imediat daca aceasta va fi extinsa. Luni, presedintele Joe Biden l-a avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu sa nu lanseze o ofensiva asupra orasului din sudul Fasiei Gaza, sporind presiunea pentru o incetare a focului.

Comunitatea internationala se teme ca un atac ar fi catastrofal pentru cei aproximativ 1,4 milioane de palestinieni inghesuiti in Rafah, dintre care majoritatea au fugit de atacul Israelului in alte zone din Gaza.

Armata a efectuat, de asemenea, o avalansa de lovituri si bombardamente in Rafah in timpul noptii, ucigand cel putin 23 de palestinieni, inclusiv cel putin sase femei si cinci copii, potrivit inregistrarilor din spitale.

Punctul de trecere de la Rafah este principala cale de intrare a ajutoarelor in enclava asediata si de iesire pentru cei care pot fugi in Egipt. Atat Rafah, cat si punctul de trecere Kerem Shalom dintre Israel si Gaza, celalalt punct principal de intrare a ajutoarelor, au fost inchise in ultimele doua zile. Desi puncte de intrare mai mici inca functioneaza, inchiderea reprezinta o lovitura pentru eforturile de a mentine fluxul de alimente, medicamente si alte bunuri care mentin in viata populatia din Gaza.

Jens Laerke, un purtator de cuvant al biroului pentru afaceri umanitare al ONU, a avertizat ca un asalt asupra Rafah ar putea distruge fragila operatiune de ajutorare. El a declarat ca tot combustibilul care intra in Gaza trece prin Rafah, iar orice intrerupere va opri activitatea umanitara.

„Aceasta va arunca aceasta criza la un nivel de nevoi fara precedent, inclusiv posibilitatea foarte reala a foametei”, a spus el.

Armata israeliana a afirmat ca a ocupat punctul de trecere in Rafah dupa ce a primit informatii ca acesta „este folosit in scopuri teroriste”. Armata nu a furnizat dovezi care sa sustina imediat aceasta afirmatie, desi a sustinut ca zona din jurul punctului de trecere a fost folosita pentru a lansa un atac cu mortiere care a ucis patru soldati israelieni si a ranit altii in apropierea punctului de trecere Kerem Shalom duminica.

De asemenea, armata a declarat ca trupele terestre si loviturile aeriene au vizat pozitii suspecte ale Hamas in Rafah.

Wael Abu Omar, un purtator de cuvant al Autoritatii Palestiniene de Trecere a Frontierelor, a recunoscut ca fortele israeliene au capturat punctul de trecere si au inchis instalatia pentru moment. El a declarat ca loviturile au vizat zona din jurul acesteia incepand de luni.

Un purtator de cuvant al Ministerului egiptean de Externe a refuzat sa comenteze imediat decizia israeliana. Egiptul a avertizat anterior ca orice confiscare a Rafah – care ar trebui sa faca parte dintr-o zona de frontiera demilitarizata – sau un atac care ii forteaza pe palestinieni sa fuga peste granita in Egipt ar ameninta tratatul de pace din 1979 cu Israelul, care a fost un punct de sprijin pentru securitatea regionala.

Planurile Israelului de a ataca Rafah au generat, de asemenea, temeri legate de o crestere dramatica a numarului de decese in randul civililor in cadrul unei campanii de bombardamente si ofensive care a ucis peste 34.700 de palestinieni in ultimele sapte luni, potrivit oficialilor din domeniul sanatatii din Gaza. Asaltul a distrus mari portiuni din teritoriu, iar nordul Gaza a intrat in „foamete totala”, a declarat duminica sefa Programului Alimentar Mondial, Cindy McCain.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

7 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

7 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

8 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

8 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

8 ore ago