Curaj mai mare la Chisinau decat la Bucuresti. Mesaj hotarat adresat Ambasadei Rusiei: „Rugam partenerii sa se abtina de la astfel de gesturi si sa dea dovada de o mai buna evaluare a situatiei din tara noastra”

externe

Fiecare cetatean, indiferent de limba vorbita, se simte in siguranta in Republica Moldova, a declarat joi presedinta Maia Sandu, intr-o reactie la o nota emisa anterior de Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau prin care cetatenii rusi sunt invitati sa reclame daca sunt discriminati sau daca se simt amenintati pe teritoriul tarii, relateaza Deschide.md si Ziarul National de la Chisinau, citate de Agerpres.

„Toti cetatenii Republicii Moldova, indiferent daca vorbesc limba romana sau limba rusa, sunt in siguranta in Republica Moldova. Noi lucram pentru siguranta si bunastarea fiecarui cetatean”, a declarat Maia Sandu intr-o conferinta de presa, mentionand ca, din primele zile ale razboiului in Ucraina, a facut apel la unitate si sa nu se permita discursului urii sa dezbine societatea.

„Le multumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel si au contribuit la coeziune. Republica Moldova respecta drepturile omului, depune toate eforturile pentru ca fiecare cetatean, indiferent de limba pe care o vorbeste, sa se simta in siguranta aici, acasa”, a insistat presedinta Republicii Moldova.

Ambasada Rusiei la Chisinau a emis joi o nota informativa prin care le solicita cetatenilor rusi aflati in Republica Moldova sa contacteze misiunea diplomatica in cazul in care sunt discriminati „pe motive nationale, lingvistice, culturale, religioase si de alta natura”, informeaza Radio Chisinau .

„Cererea trebuie sa contina datele de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate in considerare in ordinea stabilita”, se arata in nota informativa a ambasadei.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) a reactionat imediat, mentionand ca in cazul in care cineva se simte discriminat, poate sa se adreseze Consiliului pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si egalitatii de sanse, potrivit postului de radio citat.

Acest demers al misiunii diplomatice ruse „nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastra si rugam partenerii sa se abtina de la astfel de gesturi si sa dea dovada de o mai buna evaluare a situatiei din tara noastra”, subliniaza diplomatia de la Chisinau intr-un comunicat.

„Tinem sa subliniem ca in tara noastra sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model in regiune pentru convietuirea in pace si in siguranta a tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnica asumata de catre acestia”, mentioneaza MAEIE.

In acest context, „aducem la cunostinta ca nu au fost sub nici o forma inregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenenta etnica, Republica Moldova ghidandu-se dupa mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminarii”, se mai subliniaza in comunicatul MAEIE al Republicii Moldova.

„Totusi, in cazul in care cineva se simte discriminat, invitam orice cetatean sa se adreseze la Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si egalitatii de sanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388”, a declarat purtatorul de cuvant al MAEIE, Daniel Voda, citat de Radio Chisinau.

Fostul ministru moldovean al apararii Anatol Salaru a catalogat demersul ambasadei ruse drept o actiune „provocatoare”.

Un  mesaj identic a fost transmis recent si de Ambasada Rusiei la Bucuresti insa nicio autoritate a statului roman nu a reactionat.

Citeste si: Ambasada Rusiei le cere rusilor din Romania sa ii sesizeze daca au fost „agresati” sau „discriminati”: „Sesizarile vor fi tratate cu cea mai mare atentie”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: