Cum este pacalita Rusia de ucraineni. A folosit sute de drone si rachete scumpe pentru a distruge „momeli”, arme fake amplasate de Ucraina

externe

momeli, rusi

Armele momeala sunt create cu un singur scop: sa fie distruse cat mai repede posibil. Si in acest sens, se lauda compania care le produce, aceste arme momeala au un succes remarcabil: sute dintre ele au fost vizate de fortele rusesti aproape imediat ce au fost amplasate, relateaza CNN.

Tunuri de artilerie ucrainene D-20, obuziere M777 de fabricatie americana, tuburi de mortier, radare de aparare antiaeriana… lista poate continua. Daca unul dintre aceste echipamente este desfasurat si operational in Ucraina, exista sanse ca Metinvest fie sa il fi copiat, fie sa fie in curs de a face acest lucru, in interiorul micului hangar care se afla, ascuns, la marginea unui vast sit industrial din centrul Ucrainei. Acolo poate fi gasita o gama impresionanta de replici ale celor mai recente tehnologii americane si europene de razboi.

Inainte de razboi, compania era cel mai mare grup metalurgic din Ucraina, dar nu era implicata in productia de arme, potrivit unui reprezentant al companiei care a cerut sa ramana anonim. De fapt, inca nu o face, deoarece singura sa legatura cu lumea armelor este aceasta linie secundara de momeli, remarcabil de fidele si foarte ieftine.

Scopul, spune purtatorul de cuvant, este dublu: sa salveze vieti ucrainene si sa ii pacaleasca pe rusi sa isi risipeasca propriile drone, obuze si rachete, foarte scumpe.

Ideea este ca, de pe cer, momelile sa para demne de un atac. Iar acest lucru a insemnat gasirea unui echilibru in alegerea materialelor, completand placajul ieftin – care nu emite semnatura termica potrivita pentru a pacali radarele si dronele rusesti cu cautare de caldura – cu suficient metal pentru ca acestea sa fie pacalite

„Razboiul este scump si avem nevoie ca rusii sa cheltuiasca bani folosind drone si rachete pentru a ne distruge momelile”, explica purtatorul de cuvant al Metinvest. „La urma urmei, dronele si rachetele sunt scumpe. Modelele noastre sunt mult, mult mai ieftine”, spune el.

Sa luam, de exemplu, obuzierul M777 de 155 mm. Cel real costa cateva milioane de dolari. Versiunea Metinvest costa sub 1.000 de dolari si nu implica nimic mai sofisticat decat niste tevi vechi de canalizare. Dar – si aici este ideea – costa fortele rusesti la fel de mult sa il distruga cu o lovitura de drona ca pe cel real.

„Dupa fiecare lovitura, armata ne da resturi de trofee”, explica purtatorul de cuvant al companiei, „Noi le colectam. Daca momeala noastra a fost distrusa, atunci nu am lucrat in zadar”, spune reprezentantul Metinvest.

Initial, momelile au fost destul de rudimentare, spune el. Cand a inceput razboiul, muncitorii companiei s-au grabit sa faca replici care sa fie trimise de urgenta pe linia frontului, pentru a face Ucraina sa para mai bine inarmata decat era in realitate. Dar, pe masura ce razboiul a durat si armamentul care a ajuns in tara a devenit tot mai sofisticat, la fel au evoluat si momelile Metinvest.

Adevaratul test acum – masura succesului fiecarei momeli – este cat timp acestea raman pe teren. Daca un model supravietuieste prea mult timp, proiectantii de momeli ai companiei se intorc la plansa de desen. Ca urmare, catalogul de arme false al companiei devine impresionant de variat.

„Noi nu numaram numarul de momeli produse, ci numarul celor distruse, iar acesta este principalul lucru pentru noi”, spune purtatorul de cuvant. „Cu cat mai repede sunt distruse momelile, cu atat mai bine pentru noi”, mai spune el.

Pana acum, spune purtatorul de cuvant, sute dintre ele au fost distruse, iar compania se lupta sa tina pasul cu cererea armatei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: