Cursa spatiala 2.0 spre Luna. NASA: „Nu vrem ca China sa ajunga prima la polul sud cu oameni si apoi sa spuna: ‘Este al nostru, nu va bagati'”

externe

cursa spatiala, aterizare pe luna

Cursa spatiala a reinceput, acum cu mai multe tari in competitie, scrie NBC News.

La aproximativ sase decenii dupa ce Uniunea Sovietica si SUA s-au intrecut in cursa pentru a ajunge pe Luna, a aparut o noua competitie. De data aceasta, accentul este pus pe polul sud lunar, unde oamenii de stiinta au detectat urme de apa sub forma de gheata.

Saptamana trecuta, Rusia a lansat prima sa nava spatiala pentru a ateriza pe Luna, in ultimii 47 de ani. Se asteapta ca aceasta sa aterizeze in zona in zilele urmatoare. India nu este prea departe, avand obiectiv ca un modul sa aterizeze pe 23 august.

Intre timp, SUA se grabesc sa trimita astronauti pe Luna, cu o misiune cu echipaj planificata pentru 2025. China planuieste, de asemenea, misiuni in zona, cu si fara astronauti, inainte de sfarsitul deceniului.

Zona este ravnita deoarece apa ar putea fi folosita pentru combustibil pentru rachete. De asemenea, ar putea ajuta la stabilirea unei baze permanente pe Luna si ar putea servi ca platforma de lansare spre planeta Marte si dincolo de aceasta.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat intr-un interviu ca zona este mult mai inselatoare decat locul primei aselenizari din 1969. „Nu seamana cu ceea ce ati vazut acolo unde Neil [Armstrong] si Buzz [Aldrin] au aterizat, luminat constant de soare, cateva cratere ici si colo”, a declarat Nelson.

„Polul sud al Lunii este marcat de cratere adanci. Si din cauza unghiului de intrare a Soarelui, majoritatea acestor cratere sunt in intuneric total tot timpul, asa ca se reduce suprafata pe care poti ateriza si o poti folosi”, a spus el.

„Daca intr-adevar gasim apa din abundenta acolo, aceasta ar putea fi utilizata pentru viitoarele echipaje si nave spatiale”, a adaugat Nelson.

NASA se pregateste pentru o intoarcere pe suprafata Lunii cu misiunea Artemis II de anul viitor, cand astronautii vor orbita in jurul Lunii inainte de o aterizare planificata pentru 2025. Nelson a declarat ca a urat succes Rusiei in misiunea sa, mentionand ca cele doua tari au o lunga istorie de cooperare in ceea ce priveste calatoriile spatiale.

Exista o potentiala latura intunecata a cursei spre Luna daca SUA nu va fi prima tara care sa aterizeze astronauti in zona dorita. Nelson a declarat ca este ingrijorat de faptul ca China ar putea incerca sa revendice teritoriul daca ajunge prima acolo.

„Nu vreau ca China sa ajunga prima la polul sud cu oameni si apoi sa spuna: ‘Este al nostru, nu va bagati'”, a spus Nelson, mentionand ca SUA fac parte dintr-un acord multinational de impartire a resurselor in spatiu. China nu este.

„Cred ca aceasta cursa spatiala este intr-adevar intre noi si China, iar noi trebuie sa protejam interesele comunitatii internationale”, a spus Nelson.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: