Daca pica intelegerea cu Turcia, UE ar putea trece la planul B in criza REFUGIATILOR: Garduri de sarma in Balcani, legi schimbate dupa modelul ungar

externe

Daca Turcia nu isi va respecta angajamentul luat fata de UE in legatura cu criza refugiatilor, Uniunea ar putea pune in aplicare planul B de actiune, unul radical.

Publicatia germana Die Zeit face dezvaluirea dupa un interviu realizat cu Gerald Knaus, omul care a consiliat guvernul de la Berlin in politica privind refugiatii. Knaus sustine ca exista un plan B si ca nu arata deloc bine, noteaza Digi 24.

Astfel, daca Turcia nu va mai opri imigrantii pe teritoriul sau, granitele tarilor din Balcani vor fi sigilate. Peste tot vor aparea garduri care sa opreasca inaintarea refugiatilor. Statele din Europa de Sud si Europa Centrala isi vor schimba legile dupa modelul Ungariei. Rezultatul direct: conditii proaste pentru refugiati, care nu vor mai avea baza legala pentru a cere azil si care, astfel, vor fi expulzati.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, nu a recunoscut exsitenta acestui plan B, intr-un interviu acordat publicatiei „Rheinische Post”.

Frank-Walter Steinmeier: „Nu vreau sa iau parte la speculatii despre posibile scenarii de plan B. Trebuie sa ne tinem de ceea ce am decis. Asta inseamna ca UE va pune la dispozitie fondurile necesare pentru cazarea si educatia refugiatilor din Turcia, iar Ankara va avea grija de acesti oameni in tara”.

Tentativa de puci din Turcia si avertismentele statelor UE privind epurarile regimului Erdogan au accentuat disensiunile intre Bruxelles si Ankara. Acordul pe migratie incheiat in martie pare, mai mult ca oricand, sortit esecului.

Turcia era oricum nemultumita de conditiile impuse de Uniunea Europeana, mai ales in ceea ce priveste reforma legislatiei antiterorism, pe care Ankara nu vrea sa o modifice. In schimb, cere ridicarea vizelor pentru cetatenii turci care vor sa calatoreasca in spatiul comunitar. Bruxelles-ul nu cedeaza si fiecare parte vorbeste de santaj.

Seful diplomatiei germane insista, totusi, ca Uniunea Europeana si Turcia trebuie sa se inteleaga.

Frank-Walter Steinmeier: „Un lucru este clar: este atat in interesul UE, cat si al Turciei sa gaseasca o solutie comuna la aceasta problema. Lansand ultimatumuri si amenintari dintr-o parte in alta nu ajuta la nimic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: