De ce cad avioanele Rusiei ca mustele. Ucraina a primit rachete NASAMS din SUA, sistem avansat care apara Washingtonul de atacuri aeriene – Video

externe

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat intr-un interviu, difuzat duminica pe postul american CBS, ca Ucraina a primit deja doua sisteme sofisticate de aparare antiaeriana din partea Statelor Unite. Urmeaza sa mai primeasca inca sase.

Aceasta a fost prima recunoastere a faptului ca Ucraina a primit Sistemul national avansat de rachete sol-aer (NASAMS), dorit de mult timp de Kiev si a carui expediere a fost aprobata de Washington la sfarsitul lunii trecute, precizeaza Reuters.

„Avem absoluta nevoie ca Statele Unite sa dea dovada de leadership si sa ofere Ucrainei sistemele de aparare aeriana. Vreau sa ii multumesc presedintelui Biden pentru o decizie pozitiva care a fost deja aplicata. Si Congresului SUA… am primit NASAMS. E vorba de sistemele de aparare antiaeriana. Dar, credeti-ma, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civila, scolile, spitalele, universitatile, casele ucrainenilor”, a declarat Zelenski, potrivit unei transcrieri in limba engleza a interviului. Vezi aici transcrierea interviului.

Citeste si: Ucrainenii au doborat 4 avioane ale Rusiei intr-o singura zi: un Su-34, doua Su-30 si un Su-25. Furie la Moscova: „O zi de rahat” – Video

Zelenski a multumit, de asemenea, Statelor Unite pentru HIMARS si alte sisteme de lansare de rachete multiple care permit Ucrainei sa avanseze impotriva fortelor de ocupatie rusesti.

Ucraina a organizat contraofensive in aceasta luna pentru a elibera de sub ocupatie mari portiuni de teritoriu in nord-estul regiunii Harkov. De asemenea, a facut progrese in sud.

In urma cu o luna, Pentagonul a anuntat ca in cadrul pachetului de ajutor militar pentru Ucraina vor fi incluse inca sase sisteme NASAMS. Anterior, SUA anuntase ca va trimite doua NASAMS in Ucraina.

Cu un total de opt sisteme NASAMS, fortele armate ucrainene vor putea oferi protectie imediata impotriva diverselor amenintari aeriene, inclusiv avioane, rachete de croaziera si drone, intr-un numar mai mare de locatii, cum ar fi orase sau instalatii de mare valoare, precizeaza The Drive.

Dincolo de toate acestea, NASAMS, care a fost dezvoltat in comun de antreprenorul american de aparare Raytheon si de firma norvegiana Kongsberg, este pur si simplu mai modern si mai capabil in toate privintele decat actualele sisteme de rachete sol-aer cu raza scurta si medie de actiune din epoca sovietica ale Ucrainei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: