„De ce vor fi ministri cu probleme penale? Pentru ca putem”. Raspuns arogant al unui lider PSD pentru Comisia Europeana si #rezist

politica

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a raspuns arogant si batjocoritor la intrebarile unui jurnalist de la Adevarul privind reprosurile Comisiei Europene si ale protestatarilor.

Intrebat de ce PSD le permite celor cu probleme penale sa faca parte din guvern, Stefanescu a raspuns: „De ce? Pentru ca putem”.

Iata fragmente din interviul publicat de Adevarul:

Adevarul: Va continua discutia pe Codurile Penale in Comsia Iordache?
Codrin Stefanescu: Vor fi modificate Codurile Penale mult.

In ce sens?
In sens pozitiv.

Pozitiv pentru dvs nu inseamna pozitiv pentru societatea civila.
Societatea civila este partea aia mare din Romania care ne-a votat si ne-a dat aceasta imputernicire. Cei de la #rezist, daca vor sa faca un partid unic, cu Kovesi presedinte, prim-ministru si imparat, trebuie sa vina cu acest program in fata romanilor sa-l voteze. Daca romanii vor o tara cu #rezist, schimbam si steagul si imnul cu #, iar noi ceilalti ne aplecam cu respect. Cat nu sunt votati si au 5%, cu tot SRI-ul in spate, cu Coldea cu tot, nu poti sa vii sa faci program si sa implementezi niste idei pentru cealalta mare majoritate care formeaza 50% sau 60% si care a votat.

Dar, totusi, cand vedeti 70.000 de oameni pe strazi, nu ar trebui sa tineti cont si de parerea celorlalti, care nu sunt ca dvs?
Ba da.

Cum tineti?
Tinem cont.

Adica ii ignorati.
Nu. Facem cum a spus domnul Iohannis: „am fost informat“. Asa spunem si noi: am fost informati. (…)

Daca veti modifica Codurile penale e foarte probabil sa iasa si mai multa lume in strada. Credeti ca va vor bloca cei pe care ii ironizati acum numindu-i #rezist?
Nu-i ironizam absolut deloc. Sunt foarte multi oameni care au fost dezinformati in ianuarie-februarie anul trecut. Si-au dat seama de lucrul asta. Sunt multi oameni care nu iubesc nici PSD, nici ALDE, dar nici cu PNL n-ar vota, dar care au iesit de dragul de a striga, foarte corect. Problema e cu cei care sunt de meserie mitingisti.

N-or fi 50.000 de meserie.
Astia au foarte mare influenta. Astia agresivi care te filmeaza cu forta.

Adevarul: De ce le permiteti celor cu probleme penale sa faca parte din Guvern?
Codrin Stefanescu: De ce? Pentru ca putem.

Asta nu e o explicatie. Puteti orice.
Da, putem. PSD este tinta predilecta a personajelor toxice care, impreuna, unit, formeaza statatul paralel. Aceste persoane care folosesc autoritatea in care sunt numiti – ilegal si neconstitutional – bugetul, subalternii si informatiile pentru a face politica, pentru a stabili cine traieste si cine moare, cine e arestat si cine e liber.

Presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii, miercuri, o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.

”Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratie.

Juncker si Timmermans amintesc ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

In cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin mecanismul de cooperare si de verificare. Pozitia Comisiei a fost sustinuta de statele membre in cadrul Concluziilor Consiliului adoptate in decembrie 2017, se arata in declaratie.

”Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justitiei reprezinta un test important cu privire la masura in care interesele legitime ale partilor interesate din sistemul judiciar si ale altor parti interesate au ocazia sa fie exprimate si sunt luate suficient in considerare in cadrul deciziilor finale. Evenimentele de pana acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupari.

Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces.

Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”, subliniaza Juncker si Timmermans.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: