De ce vorbesc liderii europeni din domeniul apararii tot mai des despre razboi? Analiza The Guardian

analize

Kremlin

Un val de neliniste a cuprins ministrii europeni ai apararii si fortele armate in ultima perioada, avand in vedere ca Donald Trump, sceptic fata de NATO, ar putea fi ales urmatorul presedinte al SUA. Au aparut temeri ca Europa s-ar putea trezi implicata intr-un razboi in Rusia, relateaza The Guardian.

In acelasi timp, tensiunile din Orientul Mijlociu au continuat sa creasca. Asaltul Israelului asupra Fasiei Gaza continua, ostilitatile cu Hezbollah, sustinut de Iran, in Liban, se intensifica iar SUA si Marea Britanie au lansat bombardamente asupra zonelor controlate de rebelii Houthi in Yemen pentru a opri raidurile asupra transportului maritim in Marea Rosie.

Ce spun politicienii si generalii?

Amiralul Rob Bauer, presedintele comitetului militar al NATO, a declarat saptamana trecuta ca „ne pregatim pentru un conflict cu Rusia si cu grupurile teroriste, daca se va ajunge la asta”, inainte de inceperea celui mai mare exercitiu din ultimele decenii, care implica 90.000 de soldati.

Citeste si: Marea Britanie trebuie sa se pregateasca de „razboi terestru” cu Rusia, anunta un general de la Londra. El cere recrutari in masa pentru armata

Grant Shapps, secretarul britanic al apararii, a folosit un limbaj si mai dur, sustinand ca beneficiile pacii din razboiul rece s-au terminat si ca Marea Britanie si aliatii sai „trec de la o lume postbelica la o lume prebelica”. El a sustinut ca a venit timpul pentru reinarmare pentru a proteja Europa de „furia lui Putin”.

Boris Pistorius, ministrul german al apararii, a acordat saptamana trecuta un interviu in care a sugerat ca, desi un atac rusesc nu este probabil pentru moment, „expertii nostri se asteapta la o perioada de cinci pana la opt ani in care acest lucru ar putea fi posibil”. Europa, a adaugat el, „se confrunta cu o situatie de amenintare militara … care nu a mai existat de 30 de ani”.

Norvegia si Suedia au lansat, de asemenea, avertismente similare in ultima luna.

Intre timp, Congresul american pare ca nu va vota un nou pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Un val de arme occidentale oferite pana in prezent Ucrainei, inclusiv tancuri germane Leopard 2 si britanice Challenger 2, vehicule de lupta americane Bradley, artilerie americana, britanica si franceza cu raza lunga de actiune, precum si munitie si obuze de artilerie, nu a reusit sa faca o bresa in liniile de front rusesti – si, daca viitorul ajutor militar al SUA se va opri din cauza impasului din Congres, Europa ar avea dificultati in a recupera diferenta.

In acelasi timp, Trump pare sa fie gata sa obtina nominalizarea republicana dupa victoriile din Iowa si New Hampshire. Amintirile legate de presedintia sa anterioara persista in Europa, pe fondul intrebarilor legate de relatia sa apropiata cu Putin si a amenintarii sale de la summitul NATO din 2018 ca SUA ar putea „merge singure” si ca va renunta sa faca parte din Alianta daca alte tari nu-si ridica propriile cheltuieli militare.

Ce ar putea insemna acest lucru pentru NATO?

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European conservator din Parlamentul European, a declarat pentru Politico ca UE ar trebui sa preia locul NATO in apararea continentului, propunand „un pilon european de aparare” care ar trebui sa includa o umbrela nucleara, furnizata de Franta, singurul stat din UE care dispune de armament nuclear.

Ar putea exista cu adevarat un razboi mai amplu cu Rusia?

Generalul Sir Patrick Sanders, seful armatei britanice, a sugerat ca armata profesionista a Regatului Unit este prea mica pentru a rezista mult timp intr-un razboi total cu Rusia si ca ar fi nevoie de o „armata de cetateni” pentru a-l castiga, facand aluzie la revenirea la recrutare in caz de urgenta.

Dar este departe de a fi clar ca Rusia, oricat de agresiv ar dori Putin sa fie, ar avea capacitatea de a ataca statele membre NATO. Serviciile secrete occidentale estimeaza ca 315.000 de rusi au fost ucisi sau raniti in Ucraina, iar fortele Moscovei au esuat in repetate randuri in incercarea de a strapunge apararea micului sau vecin. Nelinistea privind sprijinul SUA poate fi reala, dar amenintarea Rusiei nu este atat de semnificativa.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: