externe

De ce vrea Putin sa se asocieze cu imaginea lui Stalin? „Suntem din nou amenintati de tancurile germane”

Vladimir Putin a participat, in acest weekend, la festivitatile de aniversare a 80 de ani de la marea victorie sovietica de la Stalingrad (in prezent Volgograd). Batalia a fost punctul de cotitura al celui de-al doilea Razboi Mondial, scrie The Spectator.

In timp ce se afla acolo, presedintele rus a legat invazia sa in Ucraina de atacul nazist asupra Rusiei – intorcand astfel istoria pe dos. „Este incredibil, dar adevarat”, a spus Putin. „Suntem din nou amenintati de tancurile germane. Din nou si din nou suntem fortati sa respingem agresiunea colectiva a Occidentului”.

Putin pregateste in mod intentionat poporul rus din punct de vedere psihologic pentru un razboi lung si nemilos in Ucraina.

Prezentand Occidentul ca fiind agresorul in conflictul din Ucraina, desi acesta este exact opusul adevarului, Putin invoca in mod deliberat spiritul celui mai sacru eveniment din constiinta nationala a tarii sale: ceea ce rusii numesc Marele Razboi Patriotic.

Presedintele rus stie despre ce vorbeste. Amintirile luptei titanice si triumfatoare cu Germania lui Hitler sunt mentinute vii si improspatate in mod constant in Rusia prin tot felul de aniversari, referinte retorice si parade militare. Legand aceste evenimente puternice de propria sa agresiune, Putin se identifica, de asemenea, cu tiranul care a condus tara in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial: Iosif Stalin.

In mod ciudat, Putin are legaturi foarte personale cu marele dictator: bunicul sau patern, Spiridon Putin, a fost bucatar si a gatit atat pentru Stalin, cat si pentru Lenin. In calitate de fost ofiter in KGB, Putin insusi a fost educat in sistemul vicios creat de Stalin.

Un nou bust de bronz al lui Stalin a fost dezvelit la Volgograd, in momentul in care Putin a sosit in oras – cea mai recenta etapa a reabilitarii in curs a fostului dictator cazut in dizgratie. Luna viitoare se implinesc 70 de ani de la propria sa moarte, in 1953.

In aceste zile, rusii sunt incurajati sa se gandeasca la Stalin ca la liderul care a castigat Marele Razboi Patriotic, mai degraba decat ca la monstrul criminal care s-a aliat cu Hitler si a ucis milioane de oameni din propriul popor. De asemenea, a fost responsabil pentru crearea unei foamete artificiale in Ucraina, Holodomor, in care pana la 10 milioane de ucraineni au fost infometati in mod deliberat pana la moarte.

Apeland la imaginea lui Stalin, Putin pregateste in mod intentionat poporul rus din punct de vedere psihologic, nu numai pentru ofensiva sa de primavara asteptata in Ucraina, ci si pentru un razboi lung si nemilos acolo – unul in care se va astepta de la ei sa faca aceleasi sacrificii in sange pe care generatia bunicilor lor le-a facut la Stalingrad. Pentru Occident, precum si pentru Ucraina, este un mesaj infricosator.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

2 ore ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

3 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

2 ore ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

2 ore ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

3 ore ago