Decizia CCR nu l-a ajutat. Fostul ministru PSD Constantin Nita se intoarce la puscarie, mai are de executat peste 3 ani

politica

Fostul ministru al Energiei Constantin Nita se intoarce in penitenciar, unde are de executat un rest de pedeapsa de trei ani si jumatate inchisoare pentru trafic de influenta, in urma unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In mai 2017, Constantin Nita a fost condamnat in prima instanta, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la patru ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Sentinta a fost mentinuta la apel in iunie 2018, iar Constantin Nita a fost dus la penitenciar, unde a executat sase luni, fiind eliberat in decembrie 2018, dupa ce Curtea Constitutionala a dispus rejudecarea unor dosare de coruptie, pe motiv de nelegalitate a compunerii completurilor de la Instanta suprema.

Dupa ce a fost eliberat in baza deciziilor Curtii Constitutionale alaturi de alti oameni importanti acuzati de coruptie, Constantin Nita a introdus o cale extraordinara de atac – contestatia in anulare, obtinand rejudecarea apelului, aminteste Agerpres.

Vineri, un complet de cinci judecatori de la Instanta suprema i-a admis apelul lui Nita doar cu privire la confiscarea unor sume de bani si interzicerea exercitarii unor drepturi civile, insa a pastrat condamnarea de patru ani, din care a fost scazuta perioada de sase luni deja executata.

„Admite apelul formulat de inculpatul Nita Constantin impotriva sentintei penale nr. 305 din data de 26 mai 2017 pronuntata de ICCJ in dosarul nr. 2312/1/2016. Desfiinteaza, in parte, sentinta atacata si, rejudecand: Inlatura din continutul pedepselor complementare si accesorii aplicate inculpatului interzicerea drepturilor prevazute de art.66 alin.1 lit.g, k din Codul penal. Inlatura dispozitia privind confiscarea de la inculpat a sumei de 30.000 euro. Mentine masura sechestrului asigurator, dispusa prin ordonanta nr. 961/P/2015 din data de 09.06.2016 a DNA, pana la concurenta sumei de 303.118 lei. Inlatura dispozitia privind plata cheltuielilor judiciare din cautiunea in valoare de 150.000 lei, instituita prin ordonanta nr. 961/P/2015 din 04.05.2016, cat si dispozitia privind restituirea sumei de 132.000 lei din cuantumul cautiunii. Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului Nita Constantin perioada executata de la data de 28 iunie 2018 la 19 decembrie 2018. Mentine restul dispozitiilor din sentinta apelata care nu sunt contrare prezentei decizii. II. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de DNA impotriva aceleiasi sentinte. Definitiva”, se arata in decizia instantei.

In consecinta, Constantin Nita se intoarce in penitenciar, pentru a executa restul de pedeapsa de trei ani si jumatate inchisoare.

Potrivit DNA, in cursul anului 2013, Nita i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdareanu un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia, UTI, cu Primaria Iasi.

Nita ar fi intermediat o intalnire intre Urdareanu si fostul primar Gheorghe Nichita in schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau sa ii fie remisi lui Nita in doua forme – partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

”In consecinta, la data de 21 iulie 2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri in incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti. De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia, care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 – iunie 2014”, sustineau procurorii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: