externe

Decizie istorica la COP27: acord privind crearea unui fond dedicat tarilor sarace afectate de incalzirea globala

Participantii la summitul COP27 din Egipt au ajuns, sambata, la un acord cu privire la problema finantarii tarilor sarace afectate de dezastre cauzate de schimbarile climatice, dar duminica au incheiat discutiile maraton despre clima cu un acord care, incontinuare nu abordeaza cauza principala a incalzirii globale – arderea combustibililor fosili, potrivit AP.

Decizia, care se concentreaza pe impactul schimbarilor climatice, stabileste un fond pentru ceea ce negociatorii numesc „pierderi si daune”. Este un mare castig pentru natiunile mai sarace, care au cerut de mult timp sume de bani, uneori privite ca reparatii pentru ca sunt adesea victimele inundatiilor, secetelor, valurilor de caldura, foamete si furtunilor, agravate de schimbarile climatice, in ciuda faptului ca au contribuit putin la poluare.

Natiunile lovite de inundatii, secete, foamete si furtuni au sarbatorit, la fel ca micile state insulare care se confrunta cu o amenintare existentiala din cauza cresterii nivelului marilor.

Potrivit acordului, fondul ar urma initial sa beneficieze de contributii din partea tarilor dezvoltate si din alte surse private si publice, cum ar fi institutiile financiare internationale. Desi marile economii emergente, cum ar fi China, nu ar trebui initial sa contribuie, aceasta optiune va fi negociata in urmatorii ani. Aceasta este o cerere cheie a Uniunii Europene si a Statelor Unite, care sustin ca China si alti poluatori mari clasificati in prezent drept tari in curs de dezvoltare au puterea financiara si responsabilitatea de a-si plati drumul.

Martin Kaiser, directorul executiv al Greenpeace Germania, a descris acordul drept „un plasture pe o rana uriasa, care se adanceste”. „Este scandalos faptul ca presedintia egipteana a COP a oferit petro-statelor precum Arabia Saudita spatiu pentru a torpila protejarea eficienta a climei. Ei au impiedicat luarea unei decizii clare cu privire la eliminarea treptata a carbunelui, petrolului si gazului, decizie necesara si urgenta”, a adaugat el.

Duminica dimineata devreme, delegatii au aprobat fondul de compensare, dar nu au luat decizii legate de problemele controversate precum un obiectiv general de temperatura, reducerea emisiilor si dorinta de a reduce treptat utilizarea combustibililor fosili. Pana la primele ore ale noptii, Uniunea Europeana si alte natiuni au ripostat fata de ceea ce ei considerau ca este o retragere in acordul general al presedintiei egiptene si au amenintat ca vor boicota restul procesului.

Dar europenii au fost departe de a fi multumiti.

„Ceea ce avem in fata nu este suficient pentru a face un pas inainte”, le-a spus Frans Timmermans, vicepresedinte Comisiei Europene, colegilor sai negociatori. „Nu presupune un efort suplimentar din partea poluatorilor majori pentru accelera reducerea emisiilor. Toti am esuat in actiunea de a evita si a minimiza pierderile si daunele. Ar fi trebuit sa facem mult mai mult.”, a adaugat Timmermans.

Acordul include o referinta voalata la beneficiile gazelor naturale ca energie cu emisii scazute, in ciuda faptului ca multe tari solicita o reducere treptata a utilizarii gazelor naturale, ceea ce contribuie la schimbarile climatice.

Noul acord nu intensifica apelurile de reducere a emisiilor. Dar mentine obiectivul global de a limita incalzirea la 1,5 grade Celsius fata de perioada preindustriala. Presedintia egipteana a continuat sa initieze propuneri care se refera la obiectivul din 2015, de 2 grade. Lumea s-a incalzit deja cu 1,1 grade.

Acordul nu acopera nici apelul de anul trecut de a reduce treptat utilizarea „carbunelui neatenuat” (energia pe baza de carbune a carei productie nu este atenuata cu tehnologii de reducere a emisiilor de carbon) la nivel mondial, chiar daca India si alte tari au facut eforturi pentru a include petrolul si gazele naturale in discutiile COP26 din Glasgow.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Un nou razboi sta sa izbucneasca. Presedintele Azerbaidjanului: „Nu putem sta si astepta vazand cum Franta, India si Grecia inarmeaza Armenia impotriva noastra”

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat un nou avertisment razboinic in conflictul pe care tara…

21 de minute ago

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

58 de minute ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

54 de minute ago

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

4 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

4 ore ago