Declaratia lui Dancila privindu-l pe Iohannis este „obraznica si nu reflecta deloc realitatea”. Precizarile europarlamentarului Siegfried Muresan

politica

Europarlamemtarul PNL Siegfried Muresan afirma ca declaratiile lui Dancila privind contributia lui Klaus Iohannis la gestionarea Presedintiei romane a UE „este obraznica si nu reflecta deloc realitatea”.

„Declaratia doamnei prim-ministru Viorica Dancila despre rolul presedintelui Iohannis in timpul Presedintiei romane a UE este obraznica si nu reflecta deloc realitatea.

In primul rand, cel mai bun moment din timpul Presedintiei ramane Summitul de la Sibiu care a fost gandit de presedintele Klaus Iohannis si organizat de Administratia Prezidentiala. Este meritul presedintelui Romaniei ca liderii europeni prezenti la Sibiu au vazut Romania asa cum este ea, o tara proeuropeana, o tara primitoare.

Guvernul Romaniei nu a avut niciun rol la Summitul de la Sibiu si acesta este un alt motiv pentru care summitul a iesit atat de bine.

In plus, tot ce s-a obtinut la nivel ministerial in timpul Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene s-a obtinut datorita muncii expertilor romani, datorita functionarilor si diplomatilor bine pregatiti, nu datorita ministrilor Guvernului Dancila. Ministrii au fost o piedica in calea succesului acestei presedintii, nu un sprijin in obtinerea rezultatelor”, a scris Muresan pe Facebook.

Premierul Viorica Dancila a declarat,joi, ca presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre rezultatele presedintiei rotative a Romaniei la Consiliul UE „ca si cum ar fi contribuit” la aceste rezultate, mentionand ca nu a fost sunata de seful statului pentru a primi ajutor si sustinere in 6 luni.

„Am vazut ca domnul presedinte a fost foarte multumit de felicitarile primite dar nu a cooperat cu Guvernul pe perioada presedintiei Romaniei. Nu am avut discutii pe dosarele importante sau macar sa spuna este presedintia Romaniei, ca in fond Romania iese intarita din acest examen sau slabita. Ma asteptam ca domnul presedinte sa sune, sa ia legatura cu Guvern. Nu m-a sunat. A vorbit despre rezultatele presedintiei Romaniei ca si cum ar fi contribuit la aceste rezultate. Important este ca din acest examen Romania a iesit intarita si ca are sustinerea si admiratia statelor membre. Presedintele nu cred ca a avut multe implicatii in presedintie dar acum da senzatia ca rezulattele bune i se datoreaza”, a declarat, joi, Viorica Dancila intr-un interviu pentru DCNews.

Aceasta a spus ca desi presedintele si-a exprimat neincrederea inaintea incepereii presedintiei Romaniei la Consiliul UE, Klaus Iohannis stia stadiul pregatirii bune a presedintiei romane.

„Ceea ce ne-a intristat este faptul ca au fost, inclusiv presedintele Romaniei, persoane care si-au aratat neincrederea. Nu am castigat nici increderea celorlalti, daca presedintele tarii tale nu are incredere in exercitarea presedintiei rotative de catre Guvernul tarii tale, atunci este clar ca ceilalti ne-au privit la inceput cu neincredere. Domnul presedinte stia de la inceput stadiul pregatirii pentru perioada presedintiei. Am avut o discutie cu presedintele Iohannis inainte de preluarea presedintiei. I-am explicat ca suntem bine pregatiti, ca avem dosar pe fiecare domeniu in parte in timpul presedintiei austriece, ca stim ce dosare vor fi finalizate, ca vom prelua din mers cu trecere lina spre presedintia romana, ca sliu cum functioneaza institutiile europene, am fost 9 ani europarlamentar. A iesit cu acele afirmatii care au adus un prejudiciu de imagine. Cred ca acest lucru nu a fost corect”, a afirmat aceasta.

Potrivit prim-ministrului Finlanda a cerut ajutorul expertilor romani pentru mandatul tarii la presedintiei Consiliului UE.

„Daca la inceput exista neincredere in exercitarea presedintiei rotative de Romania, dupa 6 luni avem aprecieri pana si de la cei care nu au crezut in noi. Am avut o buna colaborare cu reprezentanta Romaniei de la Bruxelles, cu expertii nostri, am avut experti foarte buni, lucru confirmat si de faptul ca Finalanda ne cere din expertii nostri”, a spus Dancila.

Mai mult despre: ,

Comentarii: