Delegatie de la Bruxelles la Bucuresti privind MCV. Cu mare tupeu, Tudorel Toader si Nicolicea au incercat sa le impuna conditii oficialilor UE

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, la intalnirea cu delegatia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV, ca si-ar dori ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa se limiteze la domeniul sau de aplicare fara a fi exportat in alte categorii de mecanisme, precizand ca obiectivul programului de guvernare ramane ridicarea MCV pana la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

„Apreciem deschiderea catre dialog constructiv si cooperare pe care atat membrii delegatiei de evaluare, cat si reprezentantii de cel mai inalt rang de la nivelul Comisiei Europene au demonstrat-o si va asigur de aceeasi deschidere catre dialog din partea Ministerului Justitiei si Guvernului Romaniei. Mi-as dori ca MCV-ul sa se limiteze la domeniul sau de aplicare si la obiectivele pentru care a fost instituit, fara a fi exportat in alte categorii de mecanisme. Obiectivul nostru si al programului de guvernare ramane ridicarea MCV anterior preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene”, a spus Toader, citat intr-un comunicat al MJ.

Ministrul a subliniat totodata caracterul constructiv al intalnirilor de la Bruxelles, Strasbourg si Bucuresti avute cu inaltii oficiali ai Comisiei Europene si cu membri ai Parlamentului European.

Sursa citata precizeaza ca joi dimineata a avut loc o prima intalnire la sediul Ministerului Justitiei cu delegatia misiunii de evaluare, la discutii participand ministrul Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta si Sebastian Costea, consilier personal al ministrului, impreuna cu o delegatie a MJ la nivel tehnic.

Delegatia misiunii de evaluare, condusa de Julien Mousnier, seful Unitatii Cetateni si Securitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a fost formata din Jeanne De Jaegher, Maria Arsene din partea Secretariatului General al Comisiei, Ingo Weustenfeld din cadrul DG JUST si Irina Stefuriuc din cadrul DG HOME.

„In cadrul intalnirii s-a prezentat, pe scurt, stadiul celor 12 recomandari din cadrul raportului de evaluare publicat la data de 15 noiembrie 2017, cu accent pe tematici cunoscute, precum procesul de punere in acord a Legilor Justitiei cu deciziile Curtii Constitutionale, activitatea si rezultatele Consiliului de Management Strategic si organismelor aferente, stadiul de implementare si monitorizare a Strategiei de dezvoltare 2015-2020 si au fost punctate progresele inregistrate cu privire la o serie de recomandari, recunoscute deja la nivelul Comisiei, in special cele privind activitatea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si sistemul PREVENT”, se mentioneaza in comunicat.

O a doua intalnire cu delegatia misiunii de evaluare a vizat discutarea demersurilor de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala.

Ministerul Justitiei precizeaza ca la aceasta reuniune interinstitutionala s-a discutat despre progresele inregistrate de Romania in cadrul recomandarilor 3 si 4 din raportul MCV, despre demersurile de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala si despre procesul legislativ, fiind subliniata importanta unui proces incluziv de consultare a tuturor factorilor interesati.

„Ministerul Justitiei a inaintat Guvernului, care a si aprobat pe parcursul anului 2017, doua proiecte de lege pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si a altor dispozitii din domeniul penal, care se afla la Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei. Un proiect are in vedere transpunerea unor directive ale Uniunii Europene, fiind esentiala adoptarea acestuia de catre Parlament, in regim de urgenta, pentru a evita o procedura de infringement. Celalalt proiect priveste punerea in acord a Codului penal si a Codului de procedura penala cu deciziile Curtii Constitutionale”, a aratat ministrul Justitiei, citat intr-un comunicat de presa al MJ.

Potrivit sursei citate, reprezentantii sistemului judiciar au prezentat demersurile institutionale efectuate cu privire la cele doua proiecte. Totodata, acestia si-au exprimat preocuparea referitoare la o serie de propuneri vehiculate in spatiul public, in acelasi timp cu disponibilitatea de a participa constructiv la dezbaterile din forul legislativ.

La aceste discutii au participat din partea Ministerului Justitiei Tudorel Toader si secretarul de stat Marieta Safta, impreuna cu o delegatie la nivel tehnic, din partea ICCJ – Iulia Cristina Tarcea, presedinte, si judecatorul Mirela Sorina Popescu, din partea CSM – procurorul Codrut Olaru, vicepresedinte, judecatorul Nicoleta Tant, judecatorul Lia Savonea, Laura Ceh, sef Serviciu Afaceri Europene si Relatii Internationale, si Alina Barbulescu, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, Directia Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe, din partea PICCJ – procurorul Irina Kuglay, din partea Directiei Nationale Anticoruptie – Laura Codruta Kovesi, procuror-sef, din partea DIICOT – Ioana Albani, procuror-sef adjunct, si din partea Camerei Deputatilor – presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, Eugen Nicolicea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: