„Democratia” chineza in Hong Kong: „Mass-media nu trebuie sa submineze guvernul”

externe

La Hong Kong, mass-media nu trebuie sa ”submineze” guvernul, a atentionat marti sefa executivului hong-kongonez, Carrie Lam, respingand astfel reactia SUA, care au cerut autoritatilor teritoriului „sa inceteze sa se ia de mass-media”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Centrul financiar a fost multa vreme sediul regional a numeroase mass-media internationale si orasul nu inceteaza sa coboare in clasamentul anual al ONG-ului Reporteri fara Frontiere in ceea ce priveste libertatea presei, trecand de pe locul 18 in 2002 pe locul 80 in acest an.

Saptamana trecuta, autoritatile au inghetat bunurile cotidianului pro-democratie Apple Daily, foarte critic la adresa Beijingului. Pentru aceasta, ele au evocat legea drastica asupra securitatii nationale impusa de China in incercarea de a sufoca orice disidenta in fosta colonie britanica.

Cinci responsabili ai cotidianului pro-democratie au fost arestati si doi dintre ei au fost inculpati pentru „intelegere secreta cu o tara straina”, in baza acestei legislatii. Politia a apreciat ca o serie de articole indemnau tari straine sa impuna sanctiuni impotriva Hong Kong-ului si Chinei.

„Sa critici guvernul Hong Kong-ului nu este o problema, insa daca exista intentia de a organiza actiuni ce incita la subminarea guvernului, atunci este, desigur, diferit”, a declarat Carrie Lam, intrebata cu privire la perchezitia de la sediul Apple Daily si despre libertatea presei in acest teritoriu. „Prietenii mass-media ar trebui sa fie capabili sa faca diferenta intre cele doua”, a adaugat ea in timpul conferintei sale de presa saptamanale.

Spre deosebire de China continentala, unde mass-media sunt detinute majoritar de stat si fac obiectul cenzurii, in Hong Kong libertatea de expresie este garantata de mini-Constitutia sa.

Dupa intrarea in vigoare, in urma cu aproape un an, a legii asupra securitatii nationale, multe mass-media din Hong Kong au devenit prudente, pentru a nu incalca aceasta lege in articolele lor.

Carrie Lam a afirmat ca urmaririle angajate impotriva Apple Day nu constituie un atac impotriva „unei activitati jurnalistice normale”, dar ca publicatia a incercat, in articole, sa aduca atingere securitatii nationale a Chinei.

Intrebata despre ce intelege guvernul sau prin „o activitate jurnalistica normala”, ea s-a multumit sa raspunda: „cred ca sunteti mai avizati sa raspundeti la aceasta intrebare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: