Deputatii PSD si ALDE au batut in cuie super-imunitatea judecatorilor CCR: nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata

politica

Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu incuviintarea plenului Curtii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis, miercuri, Camera Deputatilor.

Deputatii au adoptat, in acest sens, cu 171 de voturi ”pentru”, 91 ”impotriva” si 9 abtineri, mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, reexaminata ca urmare a deciziei Curtii, eliminand din textul adoptat initial prevederea potrivit careia judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi urmariti penal fara incuviintarea plenului Curtii.

O alta modificare adoptata de deputati ca urmare a deciziei CCR prevede ca, in caz de infractiune flagranta, procurorul general si nu ministrul Justitiei, cum era initial, trebuie sa informeze de indata presedintele Curtii Constitutionale de faptul ca judecatorii Curtii sunt retinuti si supusi perchezitiei.

Deputatii au abrogat prevederea initiala conform careia judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani.

Curtea Constitutionala a decis in 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL si USR, ca unele dispozitii din legea de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale sunt neconstitutionale.

Camera Deputatilor este prima sesizata cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: