Descoperire intr-o pivnita din Austria: sute de oase de mamut de acum 40.000 de ani. Academia Austriaca de Stiinte: „Senzatie arheologica”

life

Oase de mamut

Sute de oase de mamut au fost descoperite intr-o pivnita de vinuri din Austria, o descoperire catalogata drept „senzatie arheologica”, relateaza CNN.

Se crede ca ramasitele au o vechime cuprinsa intre 30.000 si 40.000 de ani, potrivit expertilor.

Andreas Pernerstorfer a facut incredibila descoperire in martie, in timp ce isi renova pivnita de vinuri din satul Gobelsburg, situat la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Viena.

Descoperirea este considerata ca fiind cea mai importanta de acest gen din mai bine de un secol, cercetatorii de la Academia Austriaca de Stiinte (OeAW), care recupereaza acum oasele, descriind-o drept o „senzatie arheologica”, potrivit unui comunicat de presa de miercuri.

Pernerstorfer a decis sa efectueze unele lucrari pentru a nivela podeaua din pivnita, a declarat arheologul Hannah Parow- Souchon, cercetator la OeAW, pentru CNN. „A vrut sa niveleze podeaua pivnitei sale de vinuri, deoarece era inclinata si a indepartat o parte din beton in centru”, a spus ea.

„Mai mult sau mai putin imediat a gasit oasele, despre care initial a crezut ca sunt din lemn. Apoi s-a uitat mai atent si si-a amintit de o poveste a bunicului sau care, in anii ’60, a extins pivnita si a gasit niste molari de mamut.”

Pernerstorfer a informat Biroul Federal al Monumentelor, care l-a trimis la OeAW, deoarece, dupa cum a declarat Parow-Souchon pentru CNN, „suntem experti in epoca de piatra”.

Ea si echipa sa de colegi arheologi au pornit la inceputul lunii mai sa excaveze. „A devenit rapid evident ca nu erau doar cateva oase de mamut, ci foarte multe oase de mamut”, a spus ea.

Parow-Souchon a spus ca au „cel putin 300 de oase”, care au fost gasite strans laolalta.

„Credem ca avem in mare parte animalele complete. Nu sunt in conexiune anatomica, dar avem probabil toate partile”, a spus ea.

Arheologii cred ca oasele provin de la trei mamuti diferiti. Situl pe care l-au excavat avea doar 12 metri patrati, dar ei spera sa se intoarca in august pentru a-si continua cautarile.

„Imi place sa fiu arheolog. Am excavat o multime de lucruri interesante, dar intotdeauna mi-am dorit sa excavez un mamut”, a declarat Parow-Souchon, adaugand ca descoperirea oaselor de mamut a fost o premiera pentru ea. „Sunt incantata, nu pot nega acest lucru”, a spus ea.

„Este pentru prima data cand am reusit sa investigam asa ceva in Austria folosind metode moderne. Este o oportunitate unica pentru cercetare”, a declarat Parow-Souchon in comunicatul de presa.

Sapaturile, finantate de Oficiul Federal al Monumentelor si de provincia Austria Inferioara, ridica multe intrebari, inclusiv daca aceste animale au fost ucise de vanatorii din epoca de piatra.

„Stim ca oamenii au vanat mamuti, dar stim inca foarte putin despre cum au facut-o”, a declarat Parow-Souchon, adaugand ca este posibil ca in acest sit sa fi fost amplasata o capcana pentru animale.

Dupa ce cercetatorii isi vor finaliza munca, oasele vor fi transmise Muzeului de Istorie Naturala din Viena pentru a fi restaurate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: