Descoperire istorica in domeniul fuziunii nucleare: cercetatorii au reusit sa produca mai multa energie decat cea care a fost folosita pentru a incepe procesul

life

Cercetatorii americani au facut o descoperire uriasa in domeniul energiei regenerabile si in cursa de a recrea o forma stabila de fuziune nucleara, scrie BBC.

Fizicienii incearca de mai multe decenii sa gaseasca o cale de a avea fuziune nucleara pentru ca aceasta promite o sursa potentiala de energie aproape nelimitata si care nu afecteaza mediul inconjurator.

Marti, cercetatorii americani au confirmat ca au depasit un obstacol major – producerea de mai multa energie decat cea care a fost folosita pentru a incepe procesul.

Expertii spun, insa, ca va mai dura mult pana ce fuziunea nucleara va putea fi folosita in casele oamenilor.

Experimentul a avut loc la National Ignition Facility de la Laboratorul National Lawrence Livermore din statul California. Fuziunea nucleara a fost descrisa ca „Sfantul Graal” al productiei de energie.

Prin fuziune atomi de lumina sunt uniti, un proces care produce o cantitate mare de energie. Fuziunea nucleara este opusul fisiunii nucleare, in care atomii sunt rupti, proces care are loc intr-o centrala nucleara si care produce multe deseuri care raman radioactive o lunga perioada de timp si care trebuie stocate in siguranta.

Fuziunea nucleara produce mult mai multa energie, si doar foarte putine deseuri radioactive. In plus, procesul nu produce niciun fel de emisii si, deci, nu contribuie la incalzirea globala.

Una dintre provocarile uriase este tinerea impreuna a elementelor necesare in fuziune, fiind nevoie de o temperatura uriasa si de o presiune similara. Pana acum, niciun alt experiment nu a reusit sa produca mai multa energie decat cea consumata.

Experimentul din California a costat 3,5 miliarde de dolari. O cantitate mica hidrogen este pusa intr-un recipient de dimensiunea unei boabe de piper. Apoi, un laser puternic este folosit pentru a incalzi si comprima combustibilul pe baza e hidrogen. Laserul este atat de puternic incat poate incalzi capsula la temperaturi de 100 de miliarde de ori mai mari decat atmosfera Pamantului. In aceste conditii extreme, capsula implodeaza, fortand atomii de hidrogen sa fuzioneze si sa elibereze energie.

In privinta momentului cand fuziunea va putea fi folosita in centralele electrice, dr. Budil, directorul LLNL, a spus ca exista inca obstacole semnificative, dar „cu eforturi si investitii concertate, cateva decenii de cercetare asupra tehnologiilor de baza ne-ar putea aduce in situatia de a construi o centrala electrica”.

Acesta este un progres fata de timpurile cand oamenii oamenii de stiinta ar fi raspuns la aceasta intrebare cu „50-60 de ani”.

Unul dintre principalele obstacole este reducerea costurilor si cresterea productiei de energie.

Experimentul a reusit sa produca doar suficienta energie pentru a fierbe aproximativ 15-20 de ibrice de apa si a necesitat investitii de miliarde de dolari. Si desi experimentul a scos mai multa energie decat a introdus laserul, aceasta nu a inclus energia necesara pentru a face laserele sa functioneze – care a fost mult mai mare decat cantitatea de energie produsa de hidrogen.

Promisiunea unui viitor alimentat de fuziune este cu un pas mai aproape. Dar mai este un drum lung de parcurs inainte ca acest lucru sa devina realitate.

Acest experiment arata ca stiinta functioneaza. Inainte ca oamenii de stiinta sa se poata gandi macar sa-l extinda, trebuie repetat, perfectionat, iar cantitatea de energie pe care o genereaza va trebui sa fie crescuta semnificativ.

Fuziunea nu este ieftina. Dar promisiunea unei surse de energie curata va fi cu siguranta un mare stimulent pentru depasirea acestor provocari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: