Descoperire revolutionara a oamenilor de stiinta: Nou-nascutii nu vor mai suferi de afectiuni genetice – peste 10.000 de boli vor fi prevenite

externe

Traim vremuri istorice! Cercetatorii au reusit, pentru prima data, editarea genelor din embrionii umani, reusind sa repare o mutatie ce cauzeaza o afectiune comuna, dar serioasa. Oamenii de stiinta au creat astfel embrioni sanatosi, arata un studiu publicat in revista Nature si citata de BBC.

Desi este doar un inceput si mai e un pas lung pana la utilizarea pe scara lunga a acestei metode revolutionare, descoperirea marcheaza un punct important in acest domeniu, pentru ca ridica posibilitatea editarii genetice prin care, intr-o zi, nou-nascutii vor putea fi protejati de afectiunile ereditare.

Descoperirea oamenilor de stiinta poate deschide usa pentru prevenirea a 10.000 de tulburari care sunt transmise generatiilor.

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina si Stiinta Oregon, impreuna cu colegi din California, Coreea de Sud si China, au anuntat ca au reusit sa repare mai multi embrioni umani, eliminand o mutatie genetica ce cauzeaza o afectiune cardiaca comuna ce poate duce la decesul subit mai tarziu in viata.

Oamenii de stiinta au permis embrionilor sa se dezvolte timp de cinci zile inainte de a opri experimentul. Daca acesti embrioni ar fi fost lasati sa se dezvolte in nou nascuti, acestia nu doar ca nu ar suferi de aceasta afectiune dar, nici nu ar transmite-o mai departe descendentilor sustin cercetatorii.

Cercetatorii au reusit evitarea a doua dificultati majore: au rezultat embrioni in care toate celulele, nu doar unele, erau fara aceasta mutatie. In plus, nici nu au creat alte mutatii noi nedorite.

„Am putea ajuta familiile care au fost lovite de o afectiune genetica oribila. Ne putem imagina ca in viitor cererea pentru astfel de metode va creste. Poate ca, per total, aceasta va fi una redusa, dar pentru acei indivizi va reprezenta un aspect extrem de important”, a afirmat Robin Lovell-Badge, profesor de genetica si embriologie.

Stiinta trece printr-o epoca de aur in editarea ADN-ului gratie unei noi tehnologii numite Crispr, descoperita in 2015. Au existat mai multe incercari inainte pentru a corecta defectele care duc la tulburari de sange. Dar nu au putut corecta fiecare celula, astfel incat embrionul era un „mozaic” de celule sanatoase si bolnave. Acum, este pentru prima data cand absolut toate celulele sunt perfect sanatoase.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: