Deutsche Bank inregistreaza al 11-lea trimestru consecutiv pe profit si anunta noi reduceri de personal

pagina verde

Deutsche Bank a raportat joi un profit net de 1,158 miliarde de euro (1,28 miliarde de dolari) pentru primul trimestru din 2023, iesind dintr-o luna agitata in care a fost cuprinsa de temerile pietei privind criza bancara globala, scrie CNBC.

Profitul net atribuibil actionarilor a fost cu mult peste prognoza de 864,54 milioane de euro realizata de un sondaj Reuters realizat in randul analistilor, si in crestere fata de 1,06 miliarde de euro pentru primul trimestru din 2022.

Acesta a marcat un al 11-lea trimestru consecutiv pe profit pentru creditorul german, dupa finalizarea unui plan de restructurare de amploare inceput in 2019 cu scopul de a reduce costurile si de a imbunatati profitabilitatea.

„Rezultatele noastre din primul trimestru demonstreaza relevanta strategiei Global Hausbank pentru clientii nostri si subliniaza faptul ca suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge sau depasi obiectivele pentru 2025”, a declarat directorul general Christian Sewing.

„Ne propunem sa acceleram executarea strategiei noastre printr-o serie de masuri anuntate astazi: cresterea ambitiilor noastre in ceea ce priveste eficienta operationala, cresterea eficientei capitalului pentru a stimula rentabilitatea si a sustine distribuirea de actiuni si pentru a profita de oportunitatile de a depasi obiectivele noastre de crestere a veniturilor.”

Raportul de joi a aratat totusi ca depozitele au scazut pe parcursul trimestrului la 592 de miliarde de euro, de la 621,5 miliarde de euro la sfarsitul anului 2022. Banca a declarat ca declinul a fost „determinat de cresterea concurentei in materie de preturi, de normalizarea de la nivelurile ridicate din cele doua trimestre anterioare si de volatilitatea pietei la sfarsitul trimestrului”.

Veniturile nete ale bancii corporate a Deutsche s-au ridicat la 2 miliarde de euro pentru trimestrul respectiv, in crestere cu 35% fata de anul trecut si cea mai mare cifra trimestriala de la lansarea programului de transformare. Veniturile nete din dobanzi au fost principalul motor, crescand cu 71%.

Cu toate acestea, banca a semnalat reduceri de posturi pentru personalul care nu se ocupa de clienti si a raportat o scadere mai accentuata decat se astepta de 19% a veniturilor bancii de investitii de la an la an.

„Banca implementeaza in prezent masuri suplimentare de eficientizare la nivelul front office-ului si al infrastructurii”, se arata in raport.

„Acestea includ limitari stricte ale angajarilor in domenii care nu lucreaza cu clientii, reduceri focalizate in straturile de management, rationalizarea platformei ipotecare”.

Turbulentele de pe piata declansate de prabusirea Silicon Valley Bank, cu sediul in SUA, la inceputul lunii martie, care a dus in cele din urma la salvarea de urgenta a Credit Suisse de catre UBS, a cuprins pentru scurt timp Deutsche Bank la sfarsitul lunii trecute, in ciuda pozitiei sale financiare solide.

Actiunile sale listate la Frankfurt s-au prabusit, determinandu-l pe cancelarul german Olaf Scholz sa risipeasca public ingrijorarile pietei.

„Beneficiarul natural” al disparitiei Credit Suisse

Directorul financiar James von Moltke a declarat joi pentru CNBC ca turbulentele bancare din martie au permis bancii sa isi demonstreze curajul in fata unei piete sceptice.

„A fost un mediu de piata interesant in martie, cu siguranta. Am fost pusi la incercare si cred ca partea buna a testului este ca l-am trecut, si cred ca l-am trecut cu brio”, a spus el.

„Piata a cautat vulnerabilitati in banci, cu aceasta surpriza din sectorul bancar regional din SUA. Cauta pierderi din titluri de valoare, probleme de gestionare defectuoasa a ratelor dobanzilor, expuneri in domeniul imobiliar comercial si multe alte tipuri de caracteristici.”

El a sugerat ca, in examinarea amanuntita a Deutsche Bank, participantii de pe piata au vazut un model de afaceri puternic si profitabil, un bilant si o baza de depozite stabile, un portofoliu imobiliar comercial „foarte moderat” si „bine subscris” si „nicio nevoie de finantare pe termen scurt”.

„Asadar, pe diferitele dimensiuni, cand piata s-a uitat bine la noi, ceea ce a vazut a fost o banca stabila, bine administrata si bine gestionata din punct de vedere al riscului”, a declarat von Moltke.

Avand in vedere salvarea de urgenta a Credit Suisse de catre UBS, von Moltke a sugerat, de asemenea, ca Deutsche Bank ar fi un „beneficiar natural al repercusiunilor” care au urmat dupa disparitia creditorului elvetian aflat in dificultate.

„Admiram echipa de conducere de la UBS si credem ca acel concurent va fi formidabil odata cu trecerea timpului”, a spus el.

„Si credem ca suntem o destinatie naturala pentru unii dintre clientii lor, pentru unii dintre oamenii lor, pentru o parte din afaceri si cred ca suntem bine pozitionati pentru a profita de aceasta oportunitate.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: