Dezinformarile cu privire la explozia de la spitalul din Gaza au inundat retelele de socializare

externe

spital, gaza, bombardat, Hamas, racheta, minciuna, sute de morti

In urma exploziei de marti de la spitalul din Gaza, dezinformarile cu privire la responsabilitatea loviturii au inundat retelele de socializare, relateaza Euronews.

Explozia a zguduit Spitalul Baptist al-Ahli din orasul Gaza, ucigand sute de civili, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza. Numarul exact al mortilor ramane neclar si neverificat.

Niciuna dintre parti nu a revendicat responsabilitatea. Oficialii din Gaza au declarat ca a fost cauzata de un atac aerian israelian, in timp ce Israelul a dat vina pe o racheta lansata gresit de Jihadul Islamic Palestinian, un alt puternic grup militant local.

Pana vineri dimineata, inca nu este clar de unde a venit racheta.

Pe retelele de socializare, confuzia a crescut, deoarece conturi false care se dau drept jurnalisti si oficiali guvernamentali au inceput sa apara pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Fals jurnalist Al-Jazeera

Un tweet al unei asa-zise jurnaliste pe nume Farida Khan, care pretinde ca lucreaza pentru reteaua de televiziune Al-Jazeera, sustinea, intr-o postare acum stearsa, ca a fost martora atunci cand o racheta Hamas lansata gresit a lovit spitalul.

Doar ca Farida Khan nu lucreaza pentru Al-Jazeera. Postul de televiziune a emis o declaratie in care spune ca acest cont pretinde in mod fals ca este afiliat, dar nu are nicio legatura cu Al-Jazeera, cu opiniile sale sau cu continutul sau.

Dupa cum au subliniat mai multi utilizatori de social media, contul a fost creat in septembrie 2023 si pana atunci postase despre politica indiana si cricket inainte de a incepe brusc sa posteze despre Gaza.

Un cont copiat al IDF starneste confuzie pe internet

Un alt cont fals care a provocat multa confuzie este cel care se da drept al Fortelor de Aparare Israeliene (IDF).

Tweetul viral in limba araba a revendicat in mod grosolan responsabilitatea pentru explozie.

In tweet se putea citi: „Din cauza lipsei de echipamente si de personal, am decis sa bombardam spitalul pentru a le oferi o moarte prin eutanasie”. Desi este greu de imaginat ca un cont oficial ar fi folosit un astfel de limbaj, postarea a fost distribuita masiv.

Cu toate acestea, un jurnalist de la BBC a remarcat ca fotografia de profil folosita pe X nu corespundea cu logo-ul oficial al IDF.

Singura pagina de socializare in limba araba administrata de armata israeliana este cea a lui Avichay Adraee, un ofiter israelian responsabil cu comunicarea in limba araba.

Avichay Adraee a postat pe Telegram spunand urmatoarele „Nu am publicat nicio declaratie sau comentariu cu privire la spitalul din Gaza. Toate informatiile care circula in numele meu provin din mass-media Hamas si sunt complet false”.

Mai multe videoclipuri vechi au fost raspandite pentru a arunca vina asupra exploziei.

Sustinatorii online ai Israelului au distribuit inregistrarile video crezand ca este o dovada ca o racheta lansata gresit din Gaza s-a prabusit la spital.

Dar, dupa cum a subliniat un alt jurnalist BBC, acest videoclip este de fapt din 2022, deci nu are nicio legatura cu explozia care a avut loc marti in Gaza.

Miercuri, IDF a publicat o inregistrare a ceea ce spune ca este o conversatie interceptata intre doi militanti Hamas care recunosc ca spitalul a fost lovit de un proiectil lansat de Jihadul Islamic Palestinian.

Cu toate acestea, nu este posibil sa se verifice in mod independent aceasta afirmatie. Intr-o declaratie, Jihadul Islamic Palestinian a negat orice implicare si a dat vina pe Israel pentru explozie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: