Din mormant, Navalnii i-a dat o ultima lovitura lui Putin: disidentul a avut ultimul cuvant

news

In ciuda riscului de persecutie, mii de persoane i-au adus public un ultim omagiu liderului opozitiei, Alexei Navalnii, in orasele din Rusia. A trecut mult timp de cand scandarea „Putin este un ucigas!” nu a mai rasunat pe strazile Moscovei, iar autoritatile ruse au incercat cu siguranta sa impiedice acest lucru. Dar moartea nu a potolit capacitatea lui Alexei Navalnii de a pune in dificultate Kremlinul, dupa cum scrie Politico, in analiza sa de sambata.

Chiar si zacand cu fata pamantie intr-un sicriu, el a reusit sa faca ceea ce in Rusia de astazi pare imposibil: sa atraga mii de oameni in strada intr-un act de sfidare colectiva nemaiintalnit de cand presedintele rus Vladimir Putin a lansat razboiul sau pe scara larga impotriva Ucrainei, in urma cu doi ani.

Daca ar fi fost in viata, Navalnii, un mare iubitor de umor sumbru, ar fi savurat, probabil, propria inmormantare ca dovada suprema a degradarii morale a Kremlinului.

Din momentul in care mama lui Navalnii, Liudmila, a mers la colonia penitenciara din nord, de la Cercul Polar, unde Navalny a murit subit la mijlocul lunii februarie, ea a spus ca autoritatile ruse au incercat sa o santajeze pentru a organiza o inmormantare fara public.

Mai intai, au refuzat sa ii incredinteze trupul lui Navalnii. Apoi, aliatii lui Navalnii nu au putut gasi un loc care sa accepte sa gazduiasca inmormantarea. Iar joi, a devenit brusc imposibil sa se gaseasca un dric care sa-i transporte trupul la biserica.

Putin, care in mod arhicunoscut a refuzat sa-i pronunte numele lui Navalnii, parea  sa fi fost decis ca dusmanul sau politic sa dispara in pamant invaluit in tacere.

Cu toate acestea, in ciuda riscului de persecutie, vineri, mii de oameni i-au adus public un ultim omagiu lui Navalnii in orasele din intreaga Rusie.

Moscova a atras cea mai mare multime, unde tineri si batrani au stat la coada ore in sir in frig, in fostul cartier al lui Navalnii, cartierul Marino; mai intai in fata bisericii ortodoxe rusesti pentru slujba, iar apoi la cimitirul din apropiere, unde Navalnii a fost in cele din urma inmormantat.

Multimile de vineri sunt doar varful aisbergului

Se poate spune insa cu siguranta ca multimile sunt doar varful aisbergului. Multi dintre sustinatorii lui Navalnii, inclusiv aproape intreaga sa echipa, au fugit din Rusia si nu au avut de ales decat sa urmareasca evenimentele de departe din strainatate. Altii din Rusia nu au putut veni sau le-a fost prea frica sa participe.

In schimb, transmisiunea in direct de vineri, din acele ore, gazduita de echipa lui Navalnii, pe YouTube, a atras o audienta constanta de 250.000 de spectatori.

„Putin a crezut ca problema lui cu Navalnii va disparea odata cu persoana. Dar a calculat gresit, intr-un mare fel”, a spus Maria Pevchikh, aliatul apropiat al lui Navalnii, intr-o declaratie on-line.

Desi echipa lui Navalnii a insistat ca inmormantarea nu a fost un miting de protest, probabil pentru a minimiza riscul pentru sustinatorii lor, pentru multi rusi moartea sa a fost atat personala, cat si politica.

Scandarile initiale cu: „Navalnii!” si „Tie nu ti-a fost frica, nici noua nu ne este!”, s-au transformat rapid in: „Rusia va fi libera!” s.a. Pana dupa-amiaza, grupuri mari scandau apoi: „Nu razboiului!”

„Pentru mine, ziua de astazi a fost cea mai puternica reamintire posibila ca politica in Rusia nu este moarta, ca oamenii nu renunta si continua sa creada intr-un viitor fara dictaturi, nedreptate si razboi”, a declarat pentru POLITICO Roman, un moscovit in varsta de 24 de ani, care a cerut ca numele sau de familie sa nu fie dezvaluit, din motive de siguranta.

De ani de zile, aparatul de stat rus a incercat sa-l transforme pe Navalnii intr-o figura toxica in societate. Dupa incarcerarea sa, la inceputul anului 2021, intreaga sa fundatie, extinsa intr-o retea in toata tara, a fost catalogata drept o „organizatie extremista”, fortandu-i pe aliatii sai apropiati sa se exileze si pe sustinatorii sai sa taca.

Motivatia finala

In mod revelator, sotia lui Navalnii, Iulia, care s-a angajat sa ridice manusa de la sotul ei, si copiii lor, Daria si Zakhar, nu au participat la inmormantare si au ramas in afara Rusiei. In schimb, au postat omagii emotionante pe retelele de socializare.

In contextul temerilor legate de o represiune inainte de inmormantare, grupul de aparare a drepturilor omului “Pervi Otdel” a sfatuit participantii la procesiunea de doliu sa se abtina chiar si de la a purta la vedere fotografii sau imagini ale liderului opozitiei – desi nu exista nicio lege rusa care sa interzica acest lucru.

„Tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in jurul lui Alexei Navalnii indica faptul ca, atunci cand vine vorba despre acest om, autoritatile nu vorbesc limba legii, ci pe cea a strazii sau a inchisorii si fortei brute”, a declarat pentru POLITICO Dmitri Zair-Bek, avocat la „Pervi Otdel”.

Dar daca speranta Kremlinului a fost ca moartea lui Navalnii va demonstra succesul lui in eradicarea intregii opozitii, ceea ce s-a intimplat de fapt a fost ca le-a oferit rusilor motivatia suprema pentru a iesi din „ascunzatori.”

Imediat dupa moartea lui Navalnii a avut loc o revarsare de emotie, oamenii din intreaga Rusie aducand flori la monumentele create ad-hoc in orasele lor pe langa edificiile care comemoreaza represiunea politica din epoca sovietica.

In schimb, imediat, autoritatile s-au grabit sa curete florile si sa faca sute de arestari.

Vineri, grupul pentru drepturile omului OVD-Info a raportat ca peste 60 de persoane au fost retinute in aproximativ 13 orase.

Insa la Moscova, autoritatile au ales in principal o cale de non-coliziune. Potrivit analistului Abbas Galliamov, Kremlinul pare sa fi decis sa evite ciocnirile publice in capitala fapt corelat cu alegerile prezidentiale de peste doua saptamani.”Lucrurile amenintau sa mearga prea departe, cu o lupta impotriva unei persoane decedate  si cu o lipsa flagranta de respect fata de mama lui Navalnii”, a declarat analistul Abbas Galliamov, pentru POLITICO. Oficialii de la Kremlin „nu vor sa arate ca niste satanisti in fata propriului electorat conservator”, a spus el.

Strategia de moment, a adaugat el, pare sa fi fost acum aceea de a limita dimensiunea multimii de vineri si de a opri fluxul de informatii. Inainte de inmormantare, studentilor si functionarilor publici li s-a ordonat sa nu participe, iar unele persoane au primit avertismente preliminare din partea politiei. Iar in ziua in sine, a inmormantarii, cei indurerati au trebuit sa se confrunte cu probleme cu internetul si cu accesul obstructionat la biserica si la cimitir.

Angajatii bisericii si ai cimitirului s-au grabit cu o procedura funerara rapida si sumara, dand doar catorva persoane sansa de a-si lua ramas bun inainte ca sicriul sa fie ingropat in pamant.

Cenzura nu a ascuns totul

Dar intimidarea si cenzura nu au putut atinge decat un anumit nivel. Presa independenta a relatat ca elevii de la o scoala din apropierea bisericii au putut fi auziti strigand „Navalnii!” de la ferestre.

Si mai multe personalitati publice au participat, de asemenea, atragand vizibilitate suplimentara, inclusiv Evgheni Roizman, fostul primar al Ekaterinburgului si un critic vocal al lui Putin, precum si politicianul anti-razboi Boris Nadejdin. Acesta din urma a ajuns pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume dupa ce rusii s-au adunat in fata birourilor sale de campanie pentru a-i sustine candidatura pentru prezidentiale.

Nadejdin a fost imediat descalificat din cursa si nu exista niciun dubiu ca Putin va iesi invingator in urma votului din martie.

Navalnii a avut ultimul cuvant

Dar cozile intinse de oameni, de vineri, pentru sustinerea lui Nadejdin si pentru inmormantarea lui Navalnii au afectat deja povestea Kremlinului potrivit careia liderul rus si razboiul sau se bucura de sprijinul unanim al rusilor. De asemenea, le-au insuflat rusilor anti-Kremlin o speranta, de care aveau mare nevoie, si le-au oferit o iesire.

„Cozile lungi de oameni au devenit noul mod in care rusii participa la politica”, a declarat Kirill Martinov, redactor-sef al Novaia Gazeta Europe, pentru canalul de televiziune Dozhd.

Intrebat despre funeraliile lui Navalnii de vineri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat sa comenteze, in afara de a le reaminti rusilor sa respecte legile privind protestele care interzic efectiv orice disidenta publica. Asadar, Navalnii a fost cel care a sfarsit prin a avea ultimul cuvant.

Simbolic, in timp ce sicriul sau a fost coborat in mormantul proaspat sapat, mica formatie de muzicieni a cantat melodia sa preferata, „My Way” a lui Frank Sinatra, urmata de ultimul cantec din filmul sau preferat: „Terminator 2″.

(foto: captura YouTube – CNN)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: