Dincu apara iar pensiile speciale ale militarilor: „Romanii vor intelege in foarte scurt timp ca militarii au nevoie de respectul demnitatii lor, de salarii si locuri de munca decente”

politica

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a afirmat, vineri, ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, adaugand in context ca meseria de soldat profesionist nu poate fi echivalata cu aceea de muncitor necalificat.

El a sustinut un discurs in cadrul ceremoniei Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I”, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol din Capitala.

“Romanii vor intelege in foarte scurt timp ca militarii au nevoie de respectul demnitatii lor, de salarii si locuri de munca decente pentru ei si pentru familiile lor, vor intelege ca pensiile militare nu sunt pensii speciale si ca fac parte din modalitatea prin care tara se pregateste pentru ce este mai rau intr-o anumita situatie. Vor intelege ca sacrificiul pe care il faceti dumneavoastra si toti cei care imbraca haina militara este unul in care va puneti in contractul social viata”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat ca meseria de militar este diferita de orice alta cariera si a vorbit despre angajamentul sau de a schimba statutul actual al celor care activeaza in domeniul Apararii.

“La dumneavoastra scrie in contract ‘cu pretul vietii’. Nu scrie in niciun alt contract al nostru, ale celorlalti din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp si oamenii vor intelege ca un soldat profesionist nu poate fi echivalat – asa cum este in momentul acesta echivalat – cu un muncitor necalificat, asa cum se intampla in acest moment in echivalenta cu functii civile. Toate aceste lucruri le vom schimba”, a mai afirmat ministrul.

De asemenea, a adaugat ca atasamentul fata de Armata trebuie sa fie mai mult decat declarativ.

“Este clar ca in scurt timp si romanii, si politicienii, si responsabilii cu dezvoltarea Romaniei, si opinia publica vor intelege ca nu este destul sa ai incredere in Armata atunci cand esti intrebat in sondaje, ca pentru a avea o aparare care sa te puna sub o umbrela adevarata de securitate, care sa te ajute ca natiune sa te dezvolti este nevoie sa faci sacrificii”, a evidentiat el.

Dincu s-a adresat si tinerilor absolventi.

“Astazi este o zi frumoasa, cu flori, cadouri, premii, vin familiile, rudele, prietenii, dar de maine nu va fi simplu. Maine intrati cu adevarat intr-un teatru de operatii care este complicat, care este viata. (…) Mai trebuie sa stiti cateva lucruri – nimeni n-o sa va astepte cu flori (…) nici covor rosu n-o sa gasiti acolo unde o sa va duceti. S-ar putea sa aveti chiar un soc in momentul in care o sa aveti contact cu viata reala. S-ar putea sa va loviti de lipsa meritocratiei, sa va loviti de comandanti care o sa incerce sa-si razbune tineretea lor cazona si nefericirile tineretii lor cazone si sa va umileasca. Dar nu trebuie sa va descurajati”, le-a spus ministrul Apararii.

Mai mult despre:

Comentarii: