Dintii de aur gasiti in camera de tortura din Pisky-Radkivski proveneau de la un… dentist

externe

Imaginea cu o cutie cu dinti de aur care a devenit virala pe internet zilele trecute si a fost preluata de mass-media internationala si prezentata ca o dovada a brutalitatii rusilor s-a dovedit a fi o parte din colectia unui dentist local jefuit de soldati. Misterul a fost elucidat de publicatia germana Bild, citata de Digi24.

Imaginea a fost promovata inclusiv de Ministerul Apararii din Ucraina, sub explicatia „Un mini Auschwitz”, intrucat cutia a fost gasita intr-un subsol folosit de rusi drept camera de tortura pentru soldatii si pentru civilii ucraineni.

Reporterii Bild au ajuns in satul eliberat Pisky-Radkivski din regiunea Harkov si au gasit victime care au confirmat ca au fost torturate de soldatii rusi. Cu toate acestea, dintii gasiti nu pareau sa provina de la victimele torturilor sau de la morti, ci de la dentistul local.

„Acesti dinti seamana cu cei din colectia mea care a fost jefuita. Sunt singurul dentist din zona, deci daca au fost gasiti aici sunt ai mei”, a spus Serghei cand a vazut fotografia.

Barbatul suspecteaza ca rusii au furat dintii pentru ca au crezut ca sunt din aur (desi sunt din otel inoxidabil) si pentru a-i intimida pe ucraineni. „Localnicii din zona mi-au spus ca rusii foloseau dintii ca sa-i sperie”, a adaugat Serghei.

Dentistul le-a aratat reporterilor Bild un alt recipient cu dinti pe care il are acasa. Intrebat daca dintii gasiti ar fi putut sa fie ai unor oameni morti, dentistul spune ca nu si ca au fost ai oamenilor pe care i-a tratat de-a lungul timpului. „I-am scos pentru ca aveau probleme”, spune Serghei. „In cei peste 30 de ani de activitate am scos zeci de mii de dinti, cateodata scoteam cate cinci sau opt pe zi”, declara dentistul ucrainean. Nu este clar de unde provine masca de gaze care apare in imagini alaturi de dinti.

Cu toate acestea, Bild confirma ca tortura s-a practicat in sat si localnicii au declarat ca auzeau strigate de ajutor din diverse cladiri.

Comentarii: