Directorul AIEA vrea zona de protectie in jurul centralei nucleare de la Zaporojie

externe

Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), Rafael Grossi, se va deplasa, in aceasta saptamana, la Kiev si apoi la Moscova, pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protectie in jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit unui comunicat al Agentiei.

Ihor Murasov, directorul centralei nucleare ucrainene, retinut vineri de o patrula ruseasca, in timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce catre orasul Energodar, unde locuieste majoritatea personalului, a fost eliberat luni. Rafae Grossi a anuntat ca Murasov nu va continua in aceasta functie, nefiind clar cine il va inlocui.

Expertii AIEA prezenti la centrala nucleara au raportat ca lucrarile de reparatie ale zonelor avariate in urma bombardamentelor din 20 septembrie au fost finalizate. De sambata, 1 octombrie, nu au mai fost raportate bombardamente in vecinatate.

Centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este in continuare exploatata de angajatii ucraineni, iar Rusia si Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente in imediata apropiere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: