externe

Directorul CIA avertizeaza: „Daca nu primeste ajutor militar, Ucraina ar putea pierde total razboiul in fata Rusiei pana la sfarsitul acestui an”

Directorul CIA, William Burns, a transmis un mesaj de avertizare legislatorilor din Washington DC, subliniind urgenta aprobarii ajutorului pentru Ucraina pentru a preveni eventualele pierderi in razboiul impotriva Rusiei.

„Aceasta este cu adevarat o chestiune de a sti daca adversarii nostri inteleg sau nu fiabilitatea si determinarea noastra si daca aliatii si partenerii nostri inteleg si ei acest lucru”, a spus el, citat de cotidianul Kyiv Independent.

Burns a subliniat ca, avand asistenta militara, Ucraina ar putea sa-si mentina pozitiile in 2024, contestand recentele progrese ale Rusiei si potentiala ofensiva de vara care ar putea urma. Dar fara acest ajutor, a spus el, exista un risc semnificativ de infrangere ucraineana si „imaginea este mult mai dezastruoasa”.

Comandantul-sef al armatei ucrainene, Oleksandr Sirskii, a declarat pe 13 aprilie ca situatia de pe linia frontului s-a „deteriorat semnificativ in ultimele zile”, pe masura ce trupele rusesti avanseaza treptat spre Chasiv Yar.

Potrivit lui Burns, in cazul in care Congresul nu aproba finantarea, aceasta l-ar putea „pune pe Putin intr-o pozitie in care, in esenta, ar putea dicta termenii unui acord politic”.

Comentariile lui Burns survin in contextul in care Camera Reprezentantilor a SUA urmeaza sa voteze o serie de proiecte de lege privind ajutorul extern pe 20 aprilie. Legislatia, daca va fi aprobata, va aloca 61 de miliarde de dolari Ucrainei – in principal sub forma de sprijin pentru aparare. De asemenea, proiectul de lege include o prevedere privind transferul de catre administratia Biden a rachetelor ATACMS cu raza lunga de actiune catre Ucraina „cat mai curand posibil”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

3 ore ago

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina,…

44 de minute ago

Un nou atac devastator cu ATACMS lansat de Ucraina. Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi chiar pe poligonul de antrenament

Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi dupa ce un teren de antrenament…

O oră ago

Franta depaseste (din nou) Marea Britanie in cursa investitiilor straine, pe fondul incetinirii cresterii economice in Europa

Franta a ramas cea mai atractiva destinatie din Europa pentru investitiile straine directe in 2023,…

O oră ago

UE anunta un pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Liban, in incercarea de a reduce fluxul de refugiati sirieni

Uniunea Europeana va oferi Libanului un ajutor financiar de 1 miliard de euro pe o…

O oră ago