externe

Un miliard de alegatori sunt asteptati la urne in India, in cel mai disputat scrutin din ultimele decenii. Premierul nationalist Narendra Modi ar putea fi reales pentru un al treilea mandat

Un miliard de alegatori sunt asteptati la urne intre 19 aprilie si 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul nationalist hindus, aflat la putere, ramane marele favorit.

Daca va castiga, premierul nationalist Narendra Modi va fi reales pentru un al treilea mandat. Modi, care se afla la putere de zece ani, provine din miscarea nationalista hindusa. Procesul de hinduizare, precum si o deriva autoritara a puterii, au retrogradat India in clasamentul democratiei.

Analistii politici citati de CNN se tem ca, daca Narendra Modi va fi reales, India va deveni o democratie cu adevarat iliberala, dupa modelul Turciei si al Ungariei. Politicile lui Modi au transformat India din punct de vedere economic si cultural, iar guvernarea BJP a fost definita de o indepartare de la fundatia seculara a Indiei catre majoritarismul hindus.

Sub conducerea lui Modi, tara de 1,4 miliarde de locuitori a devenit economia majora cu cea mai rapida crestere din lume si o putere globala moderna. Guvernarea transformatoare a politicianului in varsta de 73 de ani a fost marcata de proiecte de infrastructura si de bunastare, de un nationalism hindus fervent, de o expansiune economica rapida si de o prezenta tot mai mare pe scena mondiala.

Dar a fost, de asemenea, afectata de somajul in crestere in randul tinerilor si de inegalitate, in special in zonele rurale, iar criticii spun ca Modi a condus la polarizare religioasa, care a inclus o islamofobie in crestere si persecutia celor 230 de milioane de musulmani din tara.

Cu toate acestea, popularitatea lui Modi este de neegalat pentru un premier in functie de doua mandate, iar mitingurile sale au atras in mod constant zeci de mii de sustinatori. La deschiderea urnelor de vineri, liderul a avut un mesaj pentru alegatori.

„Ii indemn pe toti cei care voteaza in aceste locuri sa isi exercite dreptul de vot in numar record”, a scris el pe X. „Ii invit in special pe tineri si pe cei care voteaza pentru prima data sa voteze in numar mare. La urma urmei, fiecare vot conteaza si fiecare voce conteaza!”

Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi are drept adversar o alianta formata din peste 20 de partide de opozitie care promite alegatorilor mai multe ajutoare sociale si sustine ca reprezinta ultima sansa de salvare a institutiilor democratice din India, in fata „regimului dictatorial” al lui Modi.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Pe cine vizeaza noul pachet de sanctiuni americane contra Rusiei, emis pe 1 mai. Apar si firme din China, Slovacia, Belgia si Turcia

La 1 mai, Departamentul Trezoreriei SUA a impus noi sanctiuni impotriva a sute de companii…

46 de minute ago

Soferii de taxi din Londra au dat in judecata Uber pentru concurenta neloiala si cer 250 de milioane de lire sterline despagubiri

Uber se confrunta cu un proces in urma caruia ar putea plati sute de milioane…

46 de minute ago

Gabriela Firea promite noi pomeni electorale pentru a fi votata: cardul pentru tineret, prin care tinerii ar urma sa beneficieze de reduceri de preturi

Aflata in sondaje mult in urma lui Nicusor Dan, Gabriela Firea, candidata PSD la Primaria…

15 minute ago

O gradina zoologica din Rusia a trimis pe frontul din Ucraina doi pauni pentru „a inspira trupele care lupta”

O gradina zoologica din Rusia a incercat sa isi faca partea sa in razboiul tarii…

2 ore ago