Directorul MI6 anunta ca Ucraina va declansa o puternica contraofensiva „in urmatoarele saptamani”: „Vor sosi cantitati din ce in ce mai mari de arme occidentale”

externe

Directorul MI6, serviciul de informatii externe al Marii Britanii, a anuntat la conferinta de securitate Aspen din SUA ca Ucraina va organiza o mare contraofensiva „in urmatoarele saptamani”.

Seful spionajului britanic, Richard Moore, a sugerat ca Ucraina, cu ajutorul unor cantitati din ce in ce mai mari de arme occidentale, va incerca sa organizeze un contraatac in urmatoarele saptamani. „Este important, cred ca pentru ucrainenii insisi, sa demonstreze capacitatea lor de a riposta”, a spus el, citat de The Guardian.

Este important pentru Ucraina sa puna capat razboiului inainte de venirea iernii pentru a nu-i lasa pe rusi sa se instaleze durabil, a declarat seful cancelariei prezidentiale ucrainene, Andrii Iermak, intr-un interviu publicat marti, citat de AFP.

„Este foarte important pentru noi sa nu intram in iarna. Dupa iarna, cand rusii vor fi avut mai mult timp sa se implanteze, cu siguranta va fi mai dificil. Spre asta ne duc. Este foarte important pentru noi sa nu le oferim aceasta posibilitate”, a declarat Andrii Iermak pentru revista Novoie Vremia.

Reafirmand ca armele furnizate de aliatii occidentali sunt insuficiente, el a spus ca mizeaza pe ajutorul militar american facilitat de „land lease”, „legea de imprumut si inchiriere” din cel de-Al Doilea Razboi Mondial reactivata in mai de presedintele Joe Biden pentru a sprijini Ucraina si care urmeaza sa intre in regim complet in august.

„Obiectivul nostru este victoria, nu ne gandim la altceva”, a declarat Andrii Iermak.

Pe de alta parte, responsabilul a subliniat ca negocierile in desfasurare cu Rusia au vizat doar deblocarea porturilor pentru exportul cerealelor ucrainene care sunt imobilizate acolo de conflict, si nu modul de a pune capat conflictului de exemplu.

„Aceste negocieri au loc la nivel de militari si al Ministerului de Externe si numai cu medierea ONU”, a spus el.

„Comunic cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu comunic cu rusii”, a subliniat seful cancelariei prezidentiale ucrainene.

Comentarii: