Disputa politica in Franta, dupa ce parlamentari din partidul lui Macron au propus ca primariile sa afiseze un portret al presedintelui francez, oricare ar fi acela

externe

O propunere a unor parlamentari din partidul centrist al lui Emmanuel Macron de a obliga primariile sa afiseze un portret al presedintelui francez a starnit o disputa politica, potrivit The Guardian.

Problema portretului a fost sesizata de criticii lui Macron in timp ce acesta a pornit intr-un turneu prin Franta, in incercarea de a contracara acuzatiile de aroganta, pe fondul protestelor de strada impotriva cresterii varstei de pensionare.

Camera inferioara a parlamentului Frantei a adoptat joi propuneri care ar impune primariilor din municipalitatile cu peste 1.500 de locuitori sa arboreze atat steagul francez, cat si cel european, asa cum face deja majoritatea.

Dar, ca parte a unei serii de amendamente la proiectul de lege, doi parlamentari centristi din partidul Renasterii al lui Macron, Denis Masseglia si Nicole Dubre-Chirat, au reusit sa adauge o prevedere conform careia toate primariile trebuie, prin lege, sa afiseze portretul presedintelui.

Amendamentul se referea la portretele oricarui presedinte in exercitiu, nu in special al lui Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat anul trecut. Propunerea va trebui dezbatuta in Senat inainte de a reveni la camera inferioara.

Primariile din Franta expun in prezent portretul presedintelui in exercitiu, dar este o traditie, nu o obligatie legala. Masseglia, care reprezinta Maine-et-Loire, a declarat parlamentului: „Primariile sunt precum casa poporului francez. Deci portretul presedintelui, oricine ar fi acesta, ar trebui sa fie expus acolo, din respect pentru votul democratic.”

Stanga a profitat imediat de amendamentul propus pentru a ataca partidul lui Macron. Antoine Leaument, de la partidul radical La France Insoumise, i-a acuzat pe centristii lui Macron de „un cult al personalitatii liderului” si le-a cerut primarilor sa inlature poza lui Macron drept protest atat impotriva propunerii, cat si impotriva noii legi a lui Macron care ridica varsta minima de pensionare de la 62 la 64 de ani. O alta parlamentara radicala de stanga, Raquel Garrido, a acuzat partidul lui Macron ca vrea sa treaca lucrurile „cu forta”.

In 2019, o miscare de nesupunere civila a protestatarilor impotriva schimbarilor climatice a dus la indepartarea a peste 100 de portrete inramate ale lui Macron din primariile din toata tara pentru a evidentia ceea ce demonstrantii au descris drept inactiunea Frantei cu privire la urgenta climatica. A dus la o represiune a politiei si la mai multe dosare judiciare pentru „furt in grup” de portrete.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: