politica

Documentul semnat de Iohannis si Zelenski: „Ucraina apreciaza in mod deosebit sustinerea politica si practica oferita de Romania si de poporul roman”

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, au transmis, joi, o declaratie comuna cu privire la integrarea euroatlantica a Ucrainei.

„Presedintele Romaniei si Presedintele Ucrainei saluta progresele semnificative ale Ucrainei in ceea ce priveste avansarea pe calea integrarii euroatlantice; confirma angajamentul lor de a consolida eforturile comune de sustinere a integrarii Ucrainei in cadrul Aliantei si pentru implementarea standardelor NATO; exprima disponibilitatea de a organiza consultari bilaterale cu privire la garantiile internationale de securitate pentru Ucraina inaintea obtinerii statutului de membru NATO, in baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022”, se arata in declaratia semnata de cei doi sefi de stat.

Potrivit documentului, Romania va continua sa promoveze sprijinul politic si practic al Aliantei pentru Ucraina in vederea asigurarii abilitatii Ucrainei de a-si apara in mod eficient suveranitatea si integritatea teritoriala, iar Ucraina va continua sa isi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO si sa isi modernizeze fortele de securitate si militare.

„Ucraina apreciaza in mod deosebit sustinerea politica si practica oferita de Romania si de poporul roman in aceste momente critice (…) primirea de refugiati, tranzit pe teritoriul national al asistentei internationale, facilitarea exporturilor de cereale, sustinere pentru eforturile Ucrainei de aparare nationala si crestere a rezilientei, inclusiv cresterea capacitatilor de aparare; Ucraina saluta eforturile si initiativele propuse de Romania cu privire la reconstructia post-conflict”, se precizeaza in declaratia comuna.

Conform sursei mentionate, Romania va sustine Ucraina atat timp cat va fi necesar, va continua sa ofere sustinere multidimensionala pentru Ucraina si sa solicite consolidarea sustinerii si asistentei internationale pentru Ucraina. Romania va sustine Ucraina in reconstructia si redresarea post-conflict in vederea asigurarii unui stat stabil, sigur si rezilient.

De asemenea, arata declaratia comuna, cei doi sefi de stat iau act ca Romania sustine Ucraina in vederea obtinerii statutului de stat membru NATO de indata ce conditiile vor fi indeplinite si continua sa lucreze impreuna pentru a sustine stabilitatea si rezilienta statelor vulnerabile din regiune, afectate de razboiul de agresiune al Federatiei Ruse, pentru a asigura libertatea si siguranta navigatiei in Marea Neagra, in concordanta cu normele si principiile internationale, dar si pentru a obtine securitate, stabilitate, democratie si prosperitate de durata in regiunea Marii Negre.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participa, in Republica Moldova, la cel de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene (CPE). Aproximativ 50 de presedinti, prim-ministri si inalti oficiali europeni sunt prezenti la summitul care se desfasoara la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri de Chisinau.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un barbat si o femeie au incendiat un Coran la Malmo, inaintea inceperii saptamanii Eurovision – VIDEO

Un barbat si o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului in orasul…

3 minute ago

4 mai, Ziua Nationala a Inimii. Bolile cardiovasculare, principala problema de sanatate in Europa

In fiecare an, in 4 mai, este aniversata Ziua Nationala a Inimii. A fost instituita…

34 de minute ago

Cum va fi vremea de Paste? Vreme calda, dar cer inorat si ploi izolate

In zilele care vor urma, in anumite regiuni ale tarii, mai ales in prima zi…

O oră ago

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

12 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

13 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

14 ore ago