externe

Doi francezi de rang inalt, suspectati ca au luat bani de la rusi pentru „pozitii favorabile Moscovei”: „Anchete privind coruptie si trafic de influenta”

Doua anchete sunt in desfasurare la Paris legate de asociatia Dialog franco-rus, justitie incercand sa stabileasca daca doi dintre responsabilii sai, un europarlamentar si un fost senator, au obtinut avantaje in schimbul unor pozitii favorabile Moscovei, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Anchetele, lansate in 2021, se refera la suspiciuni de coruptie si trafic de influenta, pe de o parte, si abuz de incredere si spalare de bani, pe de alta parte, a informat luni Parchetul de la Paris.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, europarlamentarul Rassemblement national (RN, extrema-dreapta) Thierry Mariani, care este copresedinte al asociatiei din 2012, si Yves Pozzo di Borgo, fost senator centrist, membru al asociatiei si presedinte al unei firme de consultanta, se afla in centrul investigatiilor.

Mariani si Pozzo di Borgo ar fi beneficiat printre altele, potrivit cotidianului Le Monde, de calatorii finantate de Rusia si justitia ar cauta, potrivit unei surse apropiate dosarului, sa stie in ce masura aceste cadouri ar fi putut servi de contrapartida la luari de pozitie favorabile Rusiei.

Asociatia Dialog franco-rus a fost creata in 2004 sub patronajul presedintilor francez Jacques Chirac si rus Vladimir Putin.

Aceasta se prezinta ca „un instrument privilegiat de comunicare intre cercurile politice, economice si culturale din cele doua tari” si isi propune „sa contribuie la aprofundarea relatiilor strategice si a parteneriatului privilegiat dintre Franta si Rusia”.

Cele doua anchete preliminare au fost deschise in urma unui raport al Tracfin, unitatea de informatii financiare a Ministerului Economiei, potrivit Parchetului.

Contactat de AFP, Thierry Mariani s-a declarat „cazut din nori”, afirmand ca „a descoperit din presa existenta acestor anchete”.

Mariani a sustinut ca conturile asociatiei sunt „transparente si controlate”. „Nu am primit niciodata vreo retributie” partea asociatiei Dialog franco-rus si „nu detin nicio actiune la nicio companie rusa”, a continuat el.

Europarlamentarul RN a adaugat ca asociatia, din lipsa de cotizatii, „a predat cheile localului” pe care il ocupa.

Solicitat de AFP, Yves Pozzo di Borgo nu a dorit sa comenteze.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: franta rusia

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago