Donald Trump a vrut sa mearga la Capitoliu in timpul rebeliunii de pe 6 ianuarie dar nu a fost lasat de serviciile secrete

externe

capitoliu, rebeliune

Potrivit unei inregistrari audio dintre Donald Trump si jurnalistul Jonathan Karl, publicata joi, fostul presedinte a afirmat ca a vrut sa mearga la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021, dar a fost impiedicat de Secret Service, relateaza Newsweek.

Vorbind cu Karl, corespondentul sef al ABC News la Washington la 18 martie 2021, Trump si-a amintit de multimea de la mitingul din 6 ianuarie 2021, unde le-a spus sustinatorilor sai ca va merge la cladirea Capitoliului. Interviul este datat la putin peste doua luni de la revoltele in urma carora Capitoliul a fost invadat si jefuit de o multime de sustinatori MAGA (Make America Great Again – slogan cu care Trump a castigat alegerile din 2016).

„Aveam de gand sa ma duc si apoi Secret Service a spus ca nu poti, iar apoi, pana la momentul in care – as fi facut-o, iar apoi, cand m-am intors, am vazut – am vrut sa ma intorc”, a spus Trump, dupa cum se aude intr-un extras audio difuzat in exclusivitate de CNN, joi.

„Ma gandeam sa ma intorc in timpul problemei pentru a opri problema, sa o fac eu insumi”, a adaugat el. „Serviciului secret nu i-a placut prea mult aceasta idee”, se mai aude in inregistrare.

Fostul presedinte a adaugat ca ar fi fost „foarte bine primit” de multimea de la Capitoliu, pe care a descris-o anterior ca fiind „de departe cea mai mare multime in fata careia am vorbit vreodata”.

Trump a adaugat: „Nu uitati, oamenii care s-au dus la Washington in acea zi, in opinia mea, s-au dus pentru ca au crezut ca alegerile au fost fraudate, de aceea s-au dus”.

Trump insusi a raspandit afirmatii potrivit carora alegerile din 2020 ar fi fost fraudate si ca el ar fi trebuit sa fie adevaratul castigator in locul presedintelui Joe Biden. Mai multi experti independenti au dovedit ulterior ca aceste afirmatii sunt false.

La inceputul acestui an, fostul presedinte a fost pus sub acuzare la Washington pentru incercarile sale de a anula rezultatul alegerilor din 2020, care au culminat cu atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu. El se confrunta cu patru acuzatii penale, inclusiv un cap de acuzare de conspiratie impotriva drepturilor cetatenilor, un cap de acuzare de conspiratie pentru fraudarea SUA, un cap de acuzare de conspiratie pentru obstructionarea unei proceduri oficiale si un cap de acuzare de obstructionare si tentativa de obstructionare a unei proceduri oficiale.

Trump a negat orice abatere, numindu-l in repetate randuri pe procurorul special Jack Smith „deranjat” si acuzandu-l ca ar conduce o vanatoare de vrajitoare politica impotriva sa.

Fostul presedinte a mai fost pus sub acuzare in Georgia pentru conspiratie, impreuna cu alti 18 coinculpati, in vederea anularii rezultatelor alegerilor din 2020 in acest stat. El a fost acuzat de 13 capete de acuzare, printre care incalcarea legii privind santajul din Georgia si conspiratie pentru a se da drept functionar public, printre altele.

Dupa ce a ascultat inregistrarea audio, prezentatoarea CNN, Erin Burnett, a declarat ca analistii juridici ai companiei de stiri au considerat ca inregistrarea este „o dovada extrem de valoroasa pentru acuzare” si ca „probabil va face parte din procesul” impotriva lui Trump.

In pofida faptului ca este impotmolit in cel putin patru dosare penale si civile, Trump este in continuare favorit la alegerile primare republicane pentru a fi desemnat candidat al Partidului Republican pentru 2024. La 16 noiembrie, fostul presedinte avea in medie 59,1% din voturi, potrivit FiveThirtyEight. Rivalul sau imediat, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, avea 14,1 la suta din voturi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: