news

Donatiile romanilor acordate pentru opera lui Brancusi – „Cumintenia Pamantului” ar putea fi restituite

Statul roman vrea sa restituie integral donatiile facute pentru „Cumintenia Pamantului” pana pe 31 decembrie 2018, iar proiectul de hotarare semnat de prim-ministrul Viorica Dancila se afla in dezbatere publica pana pe 10 martie, potrivit site-ului cultura.ro citat de News.ro.

Sumele de bani colectate potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unul bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria Tezaurul patrimoniului cultural national mobil, cu completarile ulterioare, respinsa prin Legea nr. 19/2017, se restituie donatorilor integral din contul de disponibilitati deschis la Trezoreria Statului si/ sau din conturile deschise la institutiile de credit, pana la data de 31 decembrie 2018, se arata in proiect.

Sumele colectate in lei vor fi restituite pe baza de ordin de plata din contul de disponibilitati deschis de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale la Trezoreria Statului si/ sau din conturile in lei deschise la institutiile de credit. Cele in valuta vor fi restituite pe baza de ordin de plata din conturile in valuta deschise de MCIN la institutiile de credit. Sumele colectate in numerar vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice care si-au exprimat aceasta optiune in mod expres.

Daca MCIN nu detine suficiente informatii pentru identificarea anumitor donatori, institutia va comunica public pe pagina proprie de internet si prin mass-media necesitatea transmiterii informatiilor necesare in vederea restituirii sumelor donate.

Donatorii neidentificati vor depune la MCIN la adresele, inclusiv prin posta electronica, comunicate public pe site-ul propriu, precum si pe alte cai mediatice, o cerere de restituire a sumelor, pana la data de 30 septembrie 2018. Persoanele fizice sau juridice care au donat bani si care nu doresc restituirea lortrebuie sa isi exprime alegerea in scris, catre MCIN, pana pe 15 mai 2018. Ministerul Culturii si Identitatii Nationale va comunica public, lunar, informatii privind desfasurarea efectiva a restituirii sumelor.

Pentru donatiile facute prin SMS, cursul valutar la care se va face returnarea sumei de 2 euro catre donatorul final este cel din data rectificarii pe factura/ bonusarea la numarul de telefon in cazul cartelei prepay.

Sumele donate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/2016, respinsa prin Legea nr. 19/2017, pentru care persoanele fizice sau juridice si-au exprimat optiunea de restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificati indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donatiei, pana la 31 decembrie 2018, se fac venituri la bugetul de stat; sumele colectate vor fi transferate de MCIN din contul de disponibilitati prevazut la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2017, privind stabilirea masurilor in vederea asigurarii mecanismelor si a resurselor financiare necesare returnarii donatiilor colectate pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria Tezaurul patrimoniului cultural national mobil, deschis la Trezoreria Statului, la bugetul statului, intr-un cont de venituri ale bugetului de stat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

8 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

9 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

9 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

9 ore ago