”Dorim noi razboi? Desigur ca nu”. Putin a anuntat personal retragerea partiala a trupelor de la granita cu Ucraina

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a asigurat marti ca Rusia nu vrea razboi si doreste ”sa continue lucrul in comun” cu Occidentul asupra securitatii europene si pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina, dar a descris situatia din estul separatist prorus al acestei tari drept un ”genocid”, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

”Dorim noi razboi? Desigur ca nu. De aceea am avansat propuneri pentru un proces de negociere”, a declarat Vladimir Putin la o conferinta de presa comuna la Moscova cu cancelarul german Olaf Scholz.

Liderul de la Kremlin a confirmat retragerea partiala a trupelor ruse de la granita cu Ucraina, dar a acuzat totodata Occidentul ca nu a venit cu un raspuns constructiv la cererile Rusiei privind securitatea europeana si ca incearca sa-si consolideze securitatea in detrimentul Rusiei. Moscova ”nu poate inchide ochii la modul in care SUA si NATO trateaza principiul indivizibilitatii securitatii”, a subliniat Putin.

Anuntul retragerii unor trupe rusesti concentrate la frontiera cu Ucraina este un semn bun, a declarat marti, de langa Putin, cancelarul german Olaf Scholz.

„Faptul ca auzim acum ca unele trupe sunt retrase este, in orice caz, un semn bun. Speram ca se va continua”, a spus Scholz.

Cancelarul german s-a declarat convins de asemenea ca eforturile diplomatice pentru evitarea unui conflict „sunt departe de a fi epuizate”.

„Trebuie sa se poata gasi o solutie. Indiferent cat de dificila si de grava pare sa fie situatia, refuz sa spun ca este fara speranta”.

Principiul indivizibilitatii securitatii, adoptat la Istanbul in 1999, stabileste ca securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securitatii altui stat. Moscova invoca acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO sa excluda orice noua extindere catre Est, cu accent asupra Ucrainei si Georgiei. Chestiunea aderarii Ucrainei la NATO trebuie lamurita acum, a insistat Putin in declaratia de la la conferinta de presa cu Scholz.

Dupa ce a comasat importante forte militare la frontiera ucraineana, Rusia a transmis Statelor Unite si NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeana, printre care se regasesc incetarea extinderii NATO si retragerea trupelor Aliantei din statele care au aderat la ea dupa 1997.

In declaratia data marti, Putin a spus ca doreste continuarea negocierilor asupra acestor cereri, mentionand de asemenea ca subiect distinct controlul rachetelor cu raza intermediara de actiune. ”Suntem pregatiti sa continuam lucrul in comun. Suntem pregatiti sa mergem pe calea negocierii”, a afirmat liderul de la Kremlin, subliniind ca nu renunta la respectivele cereri si ca ele fac parte dintr-un ”complex” de tratative ruso-occidentale.

El si-a exprimat in mod special nemultumirea fata de situatia din cele doua republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Donetk si Lugansk, unde in opinia sa are loc un ”genocid” si a insistat ca acest conflict sa fie solutionat in cadrul procesului de pace prevazut de acordurile de Minsk.

Moscova acuza Kievul ca nu respecta acordurile de la Minsk prin refuzul adoptarii unei reforme constitutionale care sa acorde un statut special Donbasului si de asemenea prin refuzul de a discuta cu cele doua republici autoproclamate.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat saptamana trecuta ca Ucraina nu va negocia direct cu separatistii si nu va accepta interpretarea Rusiei asupra acestor acorduri.

Cancelarul german Olaf Scholz, care luni a fost la Kiev inainte sa vina la Moscova, a declarat ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a promis ca va prezenta actele normative privind statutul special al Donbasului.

Deputatii rusi au votat marti un apel adresat presedintelui Vladimir Putin de a recunoaste independenta celor doua republici care compun Donbasul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: