Dosar penal. Un sef de spital, numit de PSD, a ascuns faptul ca detine un aparat PCR pentru depistarea coronavirusului

politica

Parchetul Judecatoriei Targu- Jiu a anuntat luni ca s-a autosesizat si a deschis dosar penal in rem pentru acuzatii de neglijenta in serviciu si zadarnicirea combaterii bolilor, dupa ce managerul Spitalului Judetean Targu – Jiu, Dumitru Vienescu, a declarat public ca unitatea medicala nu ar avea un aparat PCR, pentru depistarea coronavirusului.

„Momentan, in cadrul unitatii noastre nu avem un aparat PCR. In prezent, se recolteaza o medie de 5 probe pe zi, care sunt trimise la Spitalul Matei Bals din Bucuresti, iar in prezent spre Spitalul de Boli Infectioase din Craiova ”, a declarat zilele trecute pentru Ziarul Financiar  Dumitru Vienescu, manager SJU Targu Jiu.

Procurorii afirma ca in realitate, spitalul ar fi avut de aproximativ doi ani un astfel de aparat, dar pentru punerea in functiune a lui trebuia achizitionate kituri speciale.

”La data de 06.04.2020, urmare a unui articol aparut in mass-media si mediul on-line, procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Jiu, in temeiul art. 292 din C.pr.pen., s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu, prev. si ped. de art. 298 Cod penal, si zadarnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, retinandu- se ca, managerul D.V., desi a afirmat public ca S.J. Tg.-Jiu, jud. Gorj nu detine un aparat PCR, pentru testarea si diagnosticarea certa a pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, ulterior, s-a constatat ca in unitatea medicala exista, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare si diagnosticare certa a pacientilor infectati cu SARS-CoV-2.

Totodata, s-a retinut ca, era necesar, pentru punerea in functiune a acestui aparat, sa fie achizitionate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2.

Cauza a fost inregistrata la data de 06.04.2020, la Parchetul de pe langa Judecatoria Tg-Jiu sub nr. 1077/P/2020, cercetarile fiind efectuate de catre IPJ – Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economico – Financiare, sub supravegherea unui procuror din cadrul acestei unitati de parchet.

In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la infractiunile mentionate mai sus, cu precizarea ca este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, anunta Parchetul din Targu-Jiu.

Vienescu a fost numit manager la finalul anului trecut de catre conducerea PSD a Consiliului Judetean Gorj. Presedinte al CJ Gorj este Cosmin Mihai Popescu.

Fostul manager al spitalului, Gigel Capota, a spus atunci ca a fost nevoit sa demisioneze la presiunile liderilor PSD locali.

Gigel Capota  a spus ca a ajuns la acordul cu liderii PSD Gorj, Mihai Weber si Cosmin Popescu, in urma caruia si-a dat initial demisia din functia de manager, pentru ca Viorica Dancila sa obtina mai multe voturi in judet, anunta Radio Infinit.

PSD a reactionat atunci cu amenintari.

„PSD Gorj respinge categoric declaratiile fantasmagorice, ale domnului Gigel Gheorghe Capota. Asa cum ne-am exprimat de nenumarate ori, domnul Gigel Capota nu este si nici nu a fost membru al PSD. Prin urmare, nici la nivel judetean, nici la nivel central, nu puteau fi facute presiuni din partea liderilor social-democrati, astfel incat domnul Gigel Capota sa semneze ceva impotriva vointei sale. Il avertizam pe domnul Gigel Capota sa nu isi verse frustrarea aruncand cu noroi in stanga si in dreapta, coincidenta sau nu, chiar in timpul desfasurarii unei campanii electorale pentru alegerile prezidentiale”, anunta PSD Gorj.

Mai mult despre: ,

Comentarii: