Dosarul „Ciolacu-revolutionar”. DNA anunta ca ancheta continua: „Dosarul nu a fost solutionat”. Cercetarile au inceput acum doi ani si trei luni

politica

Aktual24.ro a anuntat, in exclusivitate, in octombrie 2020, ca DNA a deshis un dosar penal privind modul in care seful PSD, Marcel Ciolacu, si inca alti 11 indivizi au primit titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”.

Au trecut de atunci doi ani si trei luni fara ca ancheta sa progreseze.

„Dosarul la care faceti referire nu a fost solutionat. Nu exista persoane care sa fi detinut calitatea de suspect sau inculpat in acest dosar”, este raspunsul DNA la intrebarea adresata de aktual24.ro daca exista suspecti in acest dosar.

Cazul a fost disjuns dintr-un dosar care a fost deschis in urma unei plangeri adresata DNA de catre revolutionarul Marian Morosanu Tivilic privind acordarea de titluri de „luptator” de catre Secretariatul de stat pentru revolutionari.

Intr-o adresa a DNA din 20 octombrie 2020, in care Morosanu este anuntat ca plangerea sa a fost clasata, procurorii DNA mentioneaza insa ca a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, in ce priveste modul in care seful PSD a obtinut titlul de „luptator”.

Ordonanta este semnata de Mihai Pruna, procuror sef adjunct sectie in cadrul DNA. Pruna este fratele Ralucai Pruna, fost ministru al Justitiei.

In decembrie 2019, Marius Mioc, revolutionar recunoscut din Timisoara, a atras atentia asupra modului dubios in care Marcel Ciolacu a devenit „luptator in revolutie cu rol determinant”.

Marius Mioc a descoperit ca Ciolacu a obtinut acest titlu in conditiile in care numele sefului PSD nu apare pe lista celor care au solicitat, pana la data limita de 12 mai 2015, acordarea titlului. Mai mult, doi dintre membrii comisiei care a hotarat ca Ciolacu sa devina „luptator in revolutie cu rol determinant” s-au impotrivit, sustinand ca „nu sunt indeplinite conditiile”.

Ciolacu avea 22 de ani in 1989 si sustine ca a inceput activitatile „revolutionare” la Buzau inca din 14 decembrie 1989, cu doua zile inainte ca timisorenii sa iasa in strada.

In decembrie 2021, liderul PSD a spus ca isi va da demisia in cazul in care va fi trimis in judecata. „Ii urez succes, sa ma ancheteze. Nu am nicio emotie. Nu am de ce sa imi fie frica. Daca se va intampla acest lucru, imi voi da demisia, voi demisiona din fruntea PSD. Eu nu cred ca ne vom intoarce, iarasi, in trecut. Cine fura, sa plateasca, sa se duca la puscarie. Eu nu am luat bani de la stat, nu am nici pensie speciala, nu sunt scutit de impozit, platesc ca orice om, nu am nimic”, a declarat Ciolacu intr-o emisiune televizata.

In februarie 2022, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut ca „nu stie” sa fi facut vreo fapta penala in cariera sa, desi DNA ancheteaza  modul in care si-a dobandit titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”. Ciolacu a primit certificatul de „luptator” la inceputul anului 2019.

„Eu daca voi fi trimis vreodata in judecata am sa ma retrag din functia de presedinte si o sa lipsesc din spatiul public pana se va judeca un eventual dosar de-al meu. Nu stiu ca in decursul existentei mele sa fi facut o astfel de fapta. Politica si functiile publice vin si cu bune si cu rele. Si trebuie sa stii sa ti le asumi”, a declarat Ciolacu referindu-se la situatia primarului din Iasi, Mihai Chirica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: