Categories: news

Doua organizatii cer DNA sa se implice in cazul Oprea-Gigina

Organizatiile APADOR-CH si SAR cer procurorilor DNA sa cerceteze acuzele din presa privind folosirea abuziva a echipajelor politiei rutiere de catre ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Cele doua asociatii invoca articolul 13 din Legea nr. 78/2000, care prevede ca fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

„In urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un politist care insotea autoturismul ministrului de interne, in presa au fost exprimate suspiciuni rezonabile in legatura cu legalitatea dispunerii acestei masuri de insotire, care ar fi contravenit conditiilor privind urgenta deplasarii ministrului, prevazute in art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Lipsa unor explicatii publice in legatura cu caracterul urgent al deplasarii ministrului de la data accidentului nu a facut decat sa adanceasca aceste suspiciuni.

De asemenea, tot in presa au fost publicate sustinerile unor persoane, care s-au prezentat drept lucratori de politie care doresc sa-si pastreze anonimatul, pentru a nu-si pierde functia, potrivit carora exista practica de a se solicita si dispune masuri de escortare a autoturismului ministrului de interne in mai toate deplasarile pe care acesta le efectua, deci si in cadrul deplasarilor in interes personal sau in interes profesional, dar care nu necesitau urgenta.

Art. 13 din Legea nr. 78/2000 prevede ca fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Ministerul Afacerilor Interne este o persoana juridica fara scop patrimonial, astfel ca si conducatorul acestui minister, ca, de altfel, al oricarui minister, intra sub incidenta prevederilor acestui articol. Folosul necuvenit este costul operatiunilor de insotire.

In raport de aceste considerente, organizatiile semnatare solicita public Directiei Nationale Anticoruptie sa se sesizeze din oficiu si sa inceapa investigatiile cu privire la savarsirea infractiunii de folosire a autoritatii pentru obtinerea unor foloase necuvenite, prevazuta in art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind combaterea faptelor de coruptie”, se arata in comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

2 ore ago

Dilema politica a lui Netanyahu: Armistitiu in Gaza sau atac la Rafah? Aliatii lui de extrema dreapta ameninta ca-si vor retrage sprijinul daca renunta la ofensiva

Aliatii de extrema dreapta ai premierului Benjamin Netanyahu fac presiuni asupra liderului israelian sa respinga…

3 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

3 ore ago

Accident mortal in Peru. Un autocar a cazut intr-o rapa. Cel putin 23 de persoane au murit

Cel putin 23 de persoane au murit dupa ce un autocar a cazut intr-un rau…

3 ore ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

5 ore ago