Dragnea, prima reactie la intentia lui Iohannis de schimbare a Constitutiei. Si-a trimis avocata sa lanseze atacuri furibunde

politica

Maria Vasii, avocata lui Liviu Dragnea in mai multe disare, printre care si cel legat de Tel Drum, a comentat iritata declaratiile lui Iohannis privind schimbarea Constitutiei in sensul in care penalii sa nu mai acceada la functii publice. „Nu are dreptul legal si constitutional sa faca asemenea afirmatii”, a spus Vasii.

Vasii a tinut sa faca o enumerare a dosarelor in care Liviu Dragnea este implicat si a sustinut ca acesta nu are nicio vina in niciunul dintre acestea.

„Primul dosar in care avem o condamnare cu suspendare este prima condamnare din lume de acest fel.  Trebuie sa ne fie jena de condamnarea domnului Liviu Dragnea, cum putem sa discutam despre asemenea persoana ca are stigmat penal? Veti vedea, CEDO va spune ca condamnarea in acel dosar este inexistenta  juridic.

In celalalt dosar, care este pe rolul ICCJ, avem o fapta care nu trebuia sa treaca de procuror, acesta ar fi trebuit sa stinga cauza. Sunt convinsa ca judecatorii vor emite o decizie corecta.

Actualele acuzatii (dosarul Tel Drum – n,red.) suporta numeroase critici in ce priveste legalitatea demararii procesului de investigatie de catre DNA. Asadar, cine este penal?”, a acuzat avocata lui Dragnea.

Iohannis a subliniat, vineri, la CSM, ca daca se va discuta despre modificarea Constitutiei si arhitectura statului ar trebui introdus chiar in legea fundamentala principiul integritatii, pentru ca persoanele cu probleme penale nu au ce cauta in fruntea statului.

„Vedem cu totii perindandu-se pe la diferite televiziuni si in fata camerelor diferiti politicieni de diferite coloraturi care ne spun lucruri surprinzatoare. Unii spun lucruri surprinzator de corecte, ca justitia este independenta, trebuie intarita si trebuie sa ramana asa. Altii, dimpotriva. Nu am crezut acum trei ani ca o sa mai vad pe la televizor politicieni care, aparent foarte serios, spun ca justitia nu trebuie sa isi faca de cap, ca justitia nu e in alta Romanie, si alte astfel de afirmatii fundamental si constitutional deplasate.

Totusi, faptul ca se fac astfel de afirmatii in spatiul public trebuie sa ne dea de gandit foarte serios. Inseamna ca, intr-adevar, exista politicieni care cred ca, asa cum este construita arhitectura statului, trebuie sa vina cu propuneri de modificare, ceea ce, sigur, este dreptul fiecaruia si putem sa discutam in spatiul public despre arhitectura statului.

Dar despre un lucru nu putem sa discutam, despre independenta justitiei. Asta nu se poate discuta! Asta trebuie sa ramana, trebuie sa existe, face parte din valorile de baza, din nucleul dur al democratiei pe care vrem sa o construim in Romania. Face parte din valorile europene, din valorile Uniunii Europene din care facem parte. Face parte din arhitectura de baza a unui stat democratic din secolul XXI.

Foarte multe discutii s-au purtat in cursul anului 2017 despre ce fac judecatorii, mai mult poate s-a discutat despre ce fac procurorii. In general a aparut, asa, un entuziasm de a discuta in spatiul public ce se intampla in sistemul de justitie. Acum, avand in vedere ca avem cateva persoane condamnate penal, urmarite penal, judecate penal, chiar in conducerea statului, nu e de mirare.

Si am afirmat in repetate randuri, si o sa mai afirm, spre disperarea lor, ca astfel de persoane nu au ce cauta in conducerea statului, exact din acest motiv, fiindca dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentati sa puna sub semnul intrebarii sistemul de justitie, justitia, judecatorii, procurorii, daunand astfel grav statului, increderii cetateanului in stat si increderii cetateanului in justitie.

Citeste si: Reactie violenta a PSD in urma declaratiilor lui Klaus Iohannis in sedinta CSM: „Statul paralel il invata ce sa vorbeasca, este marioneta”

Sistemul electoral a fost asa construit ca accesul acestor persoane a fost posibil. Nu putem sa negam, in conditiile acestor legi valabile accesul acestor persoane la functii inalte in stat.

Personal, sunt convins ca daca ne-am apuca odata sa rediscutam Constitutia, arhitectura statului, este obligatoriu sa introducem principiul integritatii chiar in Constitutie, altfel s-ar putea ca situatii de acest tip sa apara si in alte cicluri electorale”, a declarat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: