news

Dragnea si PSD iar au mintit, incepe jaful. Coalitia ataca „pusculita de aur”, apare negru pe alb in programul legislativ al guvernului pe 2018

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include intre altele, ca „prioritate legislativa”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea ca in perioada 1 iulie – 31 decembrie contributiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Potrivit documentului, contributiile CAS (respectiv contributiile de asigurari sociale aferente pensiei) „sunt incasate integral la buget”, cu „suspendarea contributiilor in perioada 1.07 – 31.12.2018”, scrie Mediafax. In prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se directioneaza automat 3,7% catre Pilonul II.

O alta prevedere a proiectului citat este ca se va stabili o „contributie a angajatului in suma fixa de 84 de lei in primul an”, contributie care „creste anual pana la 125 de lei in anul 5” si va fi „dedusa din impozitul pe venit”.

Totodata, va exista si o contributie a angajatorului „egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in functie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati)”, se mai arata in documentul guvernamental.

Propunerea vine in conditiile in care, incepand din ianuarie 2018, contributiile de asigurari sociale (atat cele pentru pensii, cat si cele pentru sanatate si somaj) au fost transferate integral de la angajator in sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupa, in continuare, doar de formalitatile contabile de retinere si plata a CAS, avand de achitat doar o contributie la fondul de garantare a creantelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au starnit o serie de controverse, pentru ca neoficial s-a spus ca acest sistem ori va fi „desfiintat”, ori ar urma sa nu mai primeasca – de la Pilonul I – contributiile stabilite prin lege. Aceste contributii au scazut de la 5,1% in 2017 la 3,7% in 2018, in conditiile in care pentru 2018 erau prevazute sa creasca la 6%. Iata ca in noul program legislativ este prevazuta suspendarea acestor contributii in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

7 minute ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

3 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

2 ore ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

2 ore ago