Drapelul Ucrainei inca flutura la Mariupol, spre iritarea Kremlinului. Rusia pregateste un mare asalt

externe

Ucraina inca asteapta lansarea unei noi ofensive ruse in Donbas, unde continua luptele la Mariupol, Kievul admitand ca in acest oras asediat unii soldati ucraineni s-au predat, relateaza joi agentia EFE, citata de Agerpres.

”Inamicul continua sa-si sporeasca gruparea aeriana in apropierea frontierei de est a tarii noastre, isi creste fortele de artilerie si isi optimizeaza sistemele de comanda”, a anuntat Statul Major ucrainean.

De asemenea, adauga acesta, trupele ruse isi consolideaza prezenta in apropierea orasului Severodonetk din provincia Lugansk si continua asaltul asupra orasului-port Mariupol.

La randul ei, Rusia sustine ca inca 134 de puscasi marini ucraineni s-au predat miercuri noapte la Mariupol, astfel ca numarul celor luati prizonieri de trupele ruse in acest oras ar fi ajuns la 1.160.

Ucraina a confirmat ca ”unii” dintre soldatii sai au fost ”capturati” de rusi la Mariupol, fara a mentiona un numar. Consilierul prezidential ucrainean Oleksii Arestovici a declarat intr-un interviu ca ”o parte din Brigada 36 de Infanterie Marina a fost capturata in timpul unei tentative de a sparge incercuirea, dar nu sunt o mie de persoane, sunt mult mai putine”.

La randul sau, Ministerul britanic al Apararii, care publica zilnic rapoarte despre evolutia razboiului ruso-ucrainean, a semnalat ca orasele Kramatorsk si Kostiantinivka din provincia Donetk ar putea fi urmatoarele obiective pe care trupele ruse ar dori sa le cucereasca.

In acest timp, Rusia a acuzat Ucraina ca a lansat atacuri cu elicoptere si cu artileria asupra unor sate rusesti din apropierea frontierei comune, acuzatii negate de Kiev, care a transmis in schimb ca a reusit sa loveasca cu doua rachete anti-nava Neptune crucisatorul Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagra care a participat la inceputul invaziei ruse la operatiunea de ocupare a insulei Serpilor, unde 82 de militari ucraineni s-au predat atunci.

Rusia sustine ca la bordul crucisatorului au explodat munitii si s-a produs un incendiu care intre timp a fost stins. Conform Pentagonului, crucisatorul Moskva este remorcat spre portul Sevastopol.

In timp ce Rusia isi concentreaza strategia de atac catre partea de est a Ucrainei, administratia presedintelui american Joe Biden sporeste transferul de informatii catre Ucraina despre activitatile militare ruse in estul acestei tari si in Crimeea, potrivit unui responsabil american din domeniul informatiilor, citat de CNN.

”Odata cu redesfasurarea eforturilor militare ale Rusiei in sudul si estul Ucrainei, ne-am revizuit instructiunile pentru a le oferi operatorilor mai multa claritate care sa permita transferul de informatii pentru ca Ucraina sa se poata apara in ceea ce cu siguranta va fi un spatiu de lupta dinamic”, a declarat acesta.

Presedintele Joe Biden a anuntat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, in valoare de 800 de milioane de dolari. Daca ajutoarele anterioare s-au axat pe armament usor si pe rachetele antitanc si antiaeriene portabile, de data aceasta noul ajutor include si armament greu, precum blindate si obuziere.

”Armata ucraineana a folosit cu un efect devastator armele pe care le-am oferit. Intrucat Rusia se pregateste sa-si intensifice atacul in regiunea Donetk, Statele Unite vor continua sa ofere Ucrainei capabilitati pentru a se apara”, a mentionat Biden intr-o declaratie in care a detaliat continutul noului ajutor militar furnizat de SUA catre Ucraina.

Acesta cuprinde 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuziere de calibrul 155 mm, 200 de transportoare blindate M113, 10 radare anti-artilerie, 500 de rachete anti-tanc Javelin si 30.000 de seturi individuale de veste antiglont si casti de protectie.

Statele Unite au oferit pana in prezent Ucrainei circa 7.000 de rachete Javelin, circa o treime din stocul armatei americane, astfel ca aceasta risca sa nu dispuna de o cantitate adecvata de arme antitanc in cazul unui conflict, potrivit unui studiu elaborat de Centrul pentru Studii Internationale Strategice.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: