politica

Drula da detalii despre „jaful” facut de PSD si PNL la companiile de stat: „Proiectul lui Iohannis e sa se poata fura in liniste. Sistemul cu epoleti are puterea”

Presedintele interimar al USR, Catalin Drula, critica cele doua mari partide aflate la guvernare, PNL si PSD, pe care le numeste „coalitia militaro-socialista”. El da exemple de institutii publice ori companii de stat despre care spune ca au scheme de personal supraincarcate.

„Partidele PNL si PSD sunt niste uriase agentii de plasare a fortei de munca la stat. Va dau doua exemple: la Metrorex, la sfarsitul anului trecut, an in care am fost ministrul Transporturilor, erau cu 800 de angajati mai putin in plata decat la inceputul acelui an si compania continua sa functioneze foarte bine (…). Metrorex are 80 de zugravi angajati.
Compania Aeroporturi Bucuresti: cand mergeti la aeroport, trebuie sa stiti ca acolo sunt 80 de oameni angajati la protocol. (…) In general, aparatul de stat si prin asta inteleg si companiile (…) fac parte din acelasi sistem si partidele acestea, PNL si PSD, coalitia militaro-socialista, reflexul lor de politica publica este sa umfle acest aparat in continuu.
La Ministerul Transporturilor, eu am taiat cred ca 80 de posturi din vreo 500, acum Grindeanu a pus la loc  nu 80, cate am taiat, ci 100 si a spus ca are nevoie de foarte multi oameni si asta se intampla peste tot”, a afirmat Catalin Drula duminica, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, potrivit News.ro.
Sistemul cu epoleti are puterea in acest moment

Drula reclama faptul ca Serviciul Roman de Informatii este condus de un politician care „continua sa exercite o influenta asupra politicii din Romania, in special din PNL si PSD, influenta pe care o considera „nefasta”.

„S-a simplificat foarte mult scena politica din Romania: avem partidele vechi, sistem – eu ii spun coalitia militaro-socialista, pentru ca sistemul cu epoleti are puterea in acest moment (…).  Noi suntem civili. Intr-o democratie liberala sistemele de tip militar au locul lor – ca e vorba de politie, ca e vorba de armata, ca e vorba de servicii secrete – si civilii guverneaza in numele unui mandat pe care-l iau de la oameni.
Si asta-i sistemul in care credem si asa ne-am comportat si la guvernare, fara ordine de la padurea de pe stanga sau de la padurea de pe dreapta (de la SRI sau SIE – n.r.), de la politicianul Eduard Hellvig, un politician inainte sa devina director al SRI, un politician al PNL, in stransa legatura, creatorul proiectului Iohannis si un om care a influentat politica din Romania in ultimii ani”, a afirmat Catalin Drula.
Liderul USR a  explicat ca atunci cand face astfel de afirmatii se bazeaza pe experienta sa ca politician, dar si pe „directia in care au luat-o lucrurile in Romania”.
Intrebat ce relatie a avut ca ministru, cu directorul SRI, Drula a explicat ca relatia a fost una institutionala, iar informarile primite de la SRI au fost „de calitate”.
„Cu SRI-ul, cu profesionistii am lucrat foarte bine. Problema este cu cei care fac politica, pentru ca avem un politician care e director, da?, Eduard Hellvig este un PNL-ist luat si pus de Iohannis director acolo. Si  cei doi sunt intr-o relatie foarte stransa. (…) I-a fost sef de campanie, a fost parte din proiectul Iohannis in 2009 (…) si continua sa exercite o influenta asupra politicii din Romania, in special din PNL si PSD, care mie mi se pare nefasta. Multi oameni isi iau lumina de acolo, isi iau directii”, mai spune seful USR.
Intrebat cat de mare este interventia serviciilor secrete in viata politica, Drula a raspuns: „Eu asta nu pot sa o dimensionez corect, ce pot sa spun este ca se face un trafic de influenta in numele lor”, subliniind ca sunt situatii in care unii „fac trafic de influenta” in numele unor oameni care „habar nu au” ca se vorbeste in numele lor.
„Revenind la influenta serviciilor, multa cred ca provine si din  vulnerabilitatile si scheletii din dulap pe care le au politicienii si dintr-o anumita mediocritate. Vor de undeva sa ia lumina, se simt bine daca sunt bagati in seama din padure. (…) Chiar intr-o discutie, pate sa fie de politica publica: nu, nu, mai bine cu hotararea aia de Guvern stai, ca e din padure, ceva. Eu cred ca mult e pur si simplu folclor si proiectie de putere, dar senzatia mea si experienta de politician este ca da, domnul Hellvig face politica in Romania”, mai spune Drula.
Intrebat daca a primit sugestii politice de la directorul SRI, fostul ministru al Transporturilor nu a dorit sa comenteze, spunand ca nu vorbeste public despre discutii private.
Drula nu a dorit sa comenteze nici daca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis  despre relatia dintre serviciile secrete si politica.
Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este „usor imbunatatita”, anunta Spitalul de Ortopedie „Foisor”

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este usor imbunatatita, cu o evolutie lent favorabila,…

4 minute ago

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

33 de minute ago

Utilizarea combustibililor fosili a scazut la un nivel record, in aprilie, in Uniunea Europeana. O treime din energia UE a venit de la fotovoltaice si eoliene

Scaderea productiei de energie electrica cu combustibili fosili a fost determinata de cresterea eoliana si…

13 minute ago

Argentina, paralizata de o greva generala de 24 de ore, declansata ca protest fata de masurile de austeritate ale presedintelui Milei

Cele mai mari sindicate argentiniene au lansat una dintre cele mai aprige provocari la adresa…

O oră ago

Primii pilotii ucraineni care au terminat antrenamentul pentru F-16 se intorc acasa. In curand vor veni si avioanele

Purtatorul de cuvant al Fortelor Aeriene Ucrainene a anuntat ca unii dintre pilotii ucraineni au…

O oră ago