Drula, singurul lider care vorbeste despre „influenta nefasta” a serviciilor secrete in politica: „Se dau ordine de la padure, multi oameni isi iau lumina de acolo”

politica

Presedintele USR, Catalin Drula, critica PNL si PSD, pe care le numeste „coalitia militaro-socialista” in care „sistemul cu epoleti are puterea in acest moment”. El reclama faptul ca Serviciul Roman de Informatii este condus de un politician care „continua sa exercite o influenta asupra politicii din Romania, in special din PNL si PSD, influenta pe care o considera „nefasta”.

„S-a simplificat foarte mult scena politica din Romania: avem partidele vechi, sistem – eu ii spun coalitia militaro-socialista, pentru ca sistemul cu epoleti are puterea in acest moment (…). Noi suntem civili. Intr-o democratie liberala sistemele de tip militar au locul lor – ca e vorba de politie, ca e vorba de armata, ca e vorba de servicii secrete – si civilii guverneaza in numele unui mandat pe care-l iau de la oameni.

Si asta-i sistemul in care credem si asa ne-am comportat si la guvernare, fara ordine de la padurea de pe stanga sau de la padurea de pe dreapta (de la SRI sau SIE – n.r.), de la politicianul Eduard Hellvig, un politician inainte sa devina director al SRI, un politician al PNL, in stransa legatura, creatorul proiectului Iohannis si un om care a influentat politica din Romania in ultimii ani”, a afirmat Catalin Drula in emisiunea Insider Politic, duminica la Prima Tv, citat de news.ro.

Drula a explicat ca atunci cand face astfel de afirmatii se bazeaza pe experienta sa ca politician, dar si pe „directia in care au luat-o lucrurile in Romania”.

Intrebat ce relatie a avut ca ministru, cu directorul SRI, Drula a explicat ca relatia a fost una institutionala, iar informarile primite de la SRI au fost „de calitate”.

„Cu SRI-ul, cu profesionistii am lucrat foarte bine. Problema este cu cei care fac politica, pentru ca avem un politician care e director, da?, Eduard Hellvig este un PNL-ist luat si pus de Iohannis director acolo. Si cei doi sunt intr-o relatie foarte stransa. (…) I-a fost sef de campanie, a fost parte din proiectul Iohannis in 2009 (…) si continua sa exercite o influenta asupra politicii din Romania, in special din PNL si PSD, care mie mi se pare nefasta. Multi oameni isi iau lumina de acolo, isi iau directii”, mai spune seful USR.

Intrebat cat de mare este interventia serviciilor secrete in viata politica, Drula a raspuns: „Eu asta nu pot sa o dimensionez corect, ce pot sa spun este ca se face un trafic de influenta in numele lor”, subliniind ca sunt situatii in care unii „fac trafic de influenta” in numele unor oameni care „habar nu au” ca se vorbeste in numele lor.

„Revenind la influenta serviciilor, multa cred ca provine si din vulnerabilitatile si scheletii din dulap pe care le au politicienii si dintr-o anumita mediocritate. Vor de undeva sa ia lumina, se simt bine daca sunt bagati in seama din padure. (…) Chiar intr-o discutie, pate sa fie de politica publica: nu, nu, mai bine cu hotararea aia de Guvern stai, ca e din padure, ceva. Eu cred ca mult e pur si simplu folclor si proiectie de putere, dar senzatia mea si experienta de politician este ca da, domnul Hellvig face politica in Romania”, mai spune Drula.

Intrebat daca a primit sugestii politice de la directorul SRI, fostul ministru al Transporturilor nu a dorit sa comenteze, spunand ca nu vorbeste public despre discutii private.

Drula nu a dorit sa comenteze nici daca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre relatia dintre serviciile secrete si politica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: