externe

Dublu limbaj al Chinei, cum apara acum Rusia: „Sa ne opunem construirii securitatii nationale pe baza insecuritatii in alte tari”

Presedintele chinez Xi Jinping a reiterat opozitia Chinei fata de sanctiunile unilaterale joi intr-un discurs, fara a mentiona direct actiunile punitive ale Occidentului impotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, noteaza Reuters, citata de Agerpres.

China a criticat in mod repetat sanctiunile occidentale, inclusiv cele impotriva Rusiei, dar a avut grija sa nu acorde asistenta Moscovei ce ar putea conduce la sanctiuni impuse Beijingului.

Intr-un discurs video la conferinta anuala a Forumului Boao pentru Asia (BFA) pe Insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat ca „decuplarea” economica si tacticile de presiune precum intreruperea lanturilor de aprovizionare nu ar putea functiona.

„China ar dori sa propuna o initiativa de securitate globala” care sa sustina „principiul indivizibilitatii securitatii”, a spus Xi.

„Ar trebui sa mentinem principiul indivizibilitatii securitatii, sa construim o arhitectura de securitate echilibrata, eficienta si durabila si sa ne opunem construirii securitatii nationale pe baza insecuritatii in alte tari”, a adaugat el.

Insa chiar Rusia si-a argumentat atacul asupora Ucrainei prin faptul ca securitatea ei este in pericol, invocand dorinta Ucrainei de a adera la NATO.

Rusia insista ca guvernele occidentale sa respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securitatii indivizibile” potrivit caruia nicio tara nu-si poate consolida propria securitate in detrimentul altora.

China si Rusia s-au apropiat din ce in ce mai mult, iar China a refuzat sa condamne invadarea Ucrainei de catre Rusia, pe care Moscova o numeste „operatiune speciala”. China a dat vina pentru criza din Ucraina pe expansiunea NATO spre Est.

Xi a spus ca sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanturile de aprovizionare globala, dar a adaugat ca economia Chinei este rezistenta si ca tendinta ei pe termen lung nu s-a schimbat.

Economia Chinei trece printr-o perioada turbulenta din cauza impactului eforturilor sale agresive de a stopa raspandirea COVID-19, in special in hub-ul economic Shanghai. Xi nu a mentionat criza COVID in China, in timpul discursului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a sesizat Biroul Electoral dupa ce a aflat ca numele lui si al altor colegi din USR ar aparea pe listele de sustinatori ai Dianei Sosoaca

Fostul ministru al Justitiei, actualmente candidatul Aliantei Dreapta Unita la functia de primar al Municipiului…

18 secunde ago

O romanca din Spania, virala pe TikTok dupa ce a dezvaluit ca traieste doar cu mancare aruncata de altii la gunoi – VIDEO

O romanca stabilita in Spania a devenit virala pe internet dupa ce a dezvaluit ca…

15 minute ago

Vietuitoarele marine din largul coastelor braziliene, tot mai afectate din cauza cocainei deversate accidental in ocean

Pe langa poluantii deja cunoscuti, Golful Santos - un oras din statul Sao Paulo (Brazilia)…

30 de minute ago

Presedintele Argentinei, Javier Milei, afirma ca nu vrea sa inchida universitatile publice, asa cum il acuza opozitia

Presedintele argentinian, Javier Milei, a dat asigurari duminica ca nu are intentia de a inchide…

45 de minute ago

Zeci de mii de demonstranti au iesit in strada la Tbilisi, cerand retragerea proiectului de lege privind „influenta straina”, de inspiratie ruseasca – VIDEO

Aproximativ 20.000 de persoane au participat duminica la un "mars pentru Europa" in capitala Georgiei,…

60 de minute ago

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

10 ore ago