Dupa 320 de ani, cotidianul Wiener Zeitung, cel mai vechi ziar national din lume, si-a tiparit ultima editie

externe

Cel mai vechi ziar national din lume si-a tiparit, vineri, ultima editie la aproape 320 de ani de la publicarea primului numar, potrivit The Guardian.

Wiener Zeitung, un cotidian cu sediul la Viena, nu va mai tipari editii zilnice, dupa ce o modificare recenta a legii a insemnat ca a incetat sa fie profitabil ca produs tiparit.

Legea, care a fost adoptata in aprilie de guvernul de coalitie al Austriei, a pus capat obligatiei legale pentru companii de a plati pentru a publica anunturi publice in editia tiparita a ziarului, punand capat rolului Wiener Zeitung ca jurnal oficial.

Aceasta schimbare a dus la o pierdere estimata de 18 milioane de euro pentru editor, potrivit Der Spiegel, si a fortat ziarul sa taie 63 de locuri de munca, inclusiv sa reduca personalul editorial de la 55 la 20.

Ziarul va fi publicat in continuare online si spera sa distribuie o editie tiparita lunara, desi se pare ca acel plan este inca in dezvoltare.

Ziarul, care este detinut de guvernul austriac, dar este independent din punct de vedere editorial, a aparut in august 1703 si a vazut 12 presedinti, 10 kaiseri si doua republici.

In prima sa editie, a spus ca va oferi o relatare simpla a stirilor „fara nicio glosa oratorica sau poetica”.

In 1768, a relatat despre un concert al unui copil de 12 ani „deosebit de talentat”. Numele lui era Wolfgang Amadeus Mozart.

Cand Austria a fost invinsa in Primul Razboi Mondial, ziarul a publicat o editie speciala cu scrisoarea de abdicare a ultimului imparat habsburgic.

In ultima sa editie zilnica tiparita de vineri, a publicat un editorial invinuind noua lege a guvernului pentru incetarea aparitiei: „Sunt vremuri furtunoase pentru jurnalismul de calitate… Pe tot mai multe platforme, continutul serios concureaza pentru atentie cu stirile false, videoclipurile cu pisici si teorii ale conspiratiei.”

In aprilie a scos doar 20.000 de numere in zilele lucratoare, desi aceasta cifra s-a dublat in weekend.
Arnold Schwarzenegger a fost unul dintre ultimii intervievati, alaturi de fostii cancelari austrieci Franz Vranitzky si Wolfgang Schussel.

Vicepresedintele Comisiei UE, Vera Jourova, a declarat agentiei austriece de presa APA ca „nu este multumita de situatia” de la ziar. „Cred ca Wiener Zeitung a jucat un rol bun in informarea oamenilor de-a lungul anilor”, a spus ea.

In timpul celor trei secole de aparitie, ziarul a avut o singura pauza fortata. Dupa ce Austria a fost anexata de Germania lui Hitler, ziarul a fost inchis de nazisti in 1939. In 1945, in timp ce Austria era inca sub ocupatie aliata, si-a inceput din nou aparitia.

Titlul de cel mai vechi ziar din lume este contestat de Gazzetta di Mantova, un ziar local care a fost publicat pentru prima data in 1664. The London Gazette, ziarul oficial al guvernului Regatului Unit care nu publica stiri, dateaza din 1665.

Cel mai vechi ziar national din lume care a supravietuit este acum publicatia germana Hildesheimer Allgemeine Zeitung, care a fost publicata pentru prima data in 1705.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: