Dupa ce a aprobat exploatarea miniera de adancime in apele sale, Norvegia permite si aruncarea deseurilor miniere pe fundul fiordurilor

pagina verde

Norvegia urmeaza sa permita aruncarea deseurilor miniere in fiordurile sale, dupa ce guvernul a castigat un proces impotriva organizatiilor de mediu care incearca sa blocheze planul, potrivit The Guardian.

Dupa o disputa de 15 ani, compania privata Nordic Mining a primit aprobarea de a deversa 170 de milioane de tone de deseuri miniere pe fundul fiordului Forde, despre care criticii spun ca va ameninta viata marine si va pune biodiversitatea in pericol.

Norvegia se alatura doar altor doua tari – Papua Noua Guinee si Turcia – care inca acorda noi licente pentru eliminarea deseurilor in apa.

Instanta a obligat Friends of the Earth Norway si Nature and Youth, cele doua organizatii de mediu care au inainta cazul, sa plateasca cheltuieli judiciare de aproximativ 110.000 de lire sterline. Organizatiile ar putea duce cazul mai departe la curtea de apel, dar spun ca resursele lor sunt in prezent prea reduse pentru a continua lupta, desi spera la sprijin extern.

„Acest lucru contravine conventiei de la Aarhus, care prevede ca accesul la justitie in probleme de mediu nu ar trebui sa fie prohibitiv din punct de vedere financiar. Pur si simplu nu avem bani pentru a continua cazul in acest moment”, a declarat Truls Gulowsen, presedintele Friends of the Earth Norway.

El a spus ca verdictul ar putea descuraja viitoarele procese care vizeaza protejarea mediului impotriva companiilor.

Criticii au acuzat guvernul ca isi ignora propriii consilieri, Institutul Norvegian de Cercetari Marine.

„Rolul nostru este sa facem cercetari si sa consiliem administratia cu privire la consecintele probabile, dar este la latitudinea politicienilor si a administratiei sa ia deciziile. Evaluarea noastra asupra acestui proiect a evoluat de-a lungul timpului. Astazi concluzionam ca nu recomandam eliminarea deseurilor marine, deoarece ar putea pune in pericol un ecosistem sanatos si durabil in fiordul Forde, a spus Geir Huse, cercetator in cadrul Institutului.

Huse a spus ca fiordul este un important loc de reproducere pentru cod, precum si o ruta de migratie pentru somonul din patru rauri si a subliniat riscul ca particulele fine sa fie dispersate pe o intindere mai mare a marii. „Exista o mare probabilitate ca acestea sa se raspandeasca dincolo de fiord cu consecinte necunoscute”, a spus el.

Nordic Mining va extrage granat, un mineral unic folosit ca abraziv, si rutil, un mineral oxid compus din dioxid de titan, care este folosit in vopsea, cosmetice, implanturi medicale si articulatii artificiale, printre altele.

Compania a primit permisiunea de a elimina 4 milioane de tone de deseuri pe an, dar directorul executiv al Nordic Mining, Ivar S Fossum, a declarat ca Nordic Mining planuieste sa elimine 1,2 milioane de tone pe an. Suprafata desemnata pentru eliminare este de 4 km patrati, acoperind 4% din fundul fiordului.

„Este infricosator faptul ca sistemul judiciar arata atat de putina intelegere pentru drepturile de mediu”, a spus Gulowsen.

Reclamantii au sustinut ca verdictul a incalcat directiva-cadru a UE privind apa, despre care au sustinut ca in acest caz a fost interpretata gresit.

„Este jenant ca Norvegia inca practica eliminarea deseurilor marine. Poate ca arata o atitudine de moda veche fata de mare, tratand-o pe principiul `ceea ce nu se vede nu exista`. Acesta este direct opusul a ceea ce ar trebui sa se astepte de la o natiune navigatoare”, a spus Gulowsen.

La inceputul acestei saptamani, Norvegia s-a confruntat cu critici dupa ce parlamentul a votat pentru a permite exploatarea comerciala de adancime pe fundul marii, in ciuda avertismentelor ca ar putea fi devastatoare pentru viata marine.

„Nu a existat niciodata vreun dezacord ca deseurile miniere au consecinte asupra mediului, indiferent daca sunt aruncate pe uscat sau in apa. In acest caz, partile au convenit ca aruncarea deseurilor pe pamant nu era o optiune de mediu mai buna decat in apa. In prezent, nu exista alternative pentru depozitarea unor astfel de volume de deseuri miniere”, a declarat un purtator de cuvant al guvernului norvegian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: